Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

‘We proberen de barometer even op mooi weer te zetten’

5 vragen aan Peter Persoon, directeur van Villa Pardoes

1. Wat doet Villa Pardoes?

Villa Pardoes is een vakantieverblijf voor gezinnen waarvan één van de kinderen een ernstige, vaak levensbedreigende ziekte heeft of heeft doorgemaakt. Wekelijks ontvangen we 12 gezinnen die we een gratis vakantieweek aanbieden om even op adem te kunnen komen.

Je moet je voorstellen dat, wanneer je opeens te horen krijgt dat jouw kind een levensbedreigende ziekte heeft, het hele gezin in een rollercoaster belandt. Tijdens zo’n week, waarbij het zieke kind met zijn ouders en zijn andere broers of zusjes, een week lang in de watten wordt gelegd, kan de barometer even op mooi weer gezet worden. Wij geven het gezin als het ware een energieboost.

Villa Pardoes is 16 jaar geleden opgericht door Stichting Natuurpark De Efteling. Maar inmiddels staan we als zelfstandige stichting helemaal los van De Efteling. We hebben destijds het gebouw en de grond van Stichting Natuurpark De Efteling gekregen maar nu moeten we financieel onze eigen broek ophouden. We ontvangen geen subsidies of zorgverzekeringsgelden dus we moeten het echt hebben van funding. Zo’n 80% van de bijdragen komt van bedrijven en 20% van particulieren. Zo ontvangen we bijvoorbeeld regelmatig legaten. Of ontvangen een donatie van mensen die geld voor ons hebben ingezameld tijdens een sponsorloop of bij een feestelijke gelegenheid.

2. Waarom zet u zich in voor dit doel?

peter-persoon

Ik werk nu 8 jaar bij Villa Pardoes. Toen de baan voorbij kwam, was ik directeur van een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen. Ik was eigenlijk niet op zoek naar een nieuwe baan. Maar dit was een unieke mogelijkheid. Het is zo’n leuk en sympathiek doel!

Ik ben er van overtuigd dat deze vakantieweken die Villa Pardoes aanbiedt heel belangrijk zijn voor deze gezinnen. Ze hebben een positief effect op de verhoudingen binnen het gezin. Zowel op de relatie van de ouders met het zieke kind als met de andere kinderen. Maar vooral ook op de relatie tussen de ouders onderling. Die laatste relatie staat vaak flink onder druk door de situatie.

De 160 vrijwilligers die zich inzetten voor Villa Pardoes waren voor mij een andere reden om voor deze baan te kiezen. Ik vind het in deze fase van mijn loopbaan heel leuk om het beste in deze mensen naar boven te halen.

Mijn achtergrond als bedrijfskundige heeft bovendien geholpen om Villa Pardoes in de afgelopen jaren professioneler te maken. Zo heb ik het ‘bestuursmodel’ systematisch vereenvoudigd en de vrijwilligersorganisatie geprofessionaliseerd. We werken nu bijvoorbeeld met een gekozen vrijwilligersraad en er is een reglement over de samenwerking tussen de raad en de directie opgesteld.

3. Waarom werkt deze methode?

Wij slagen er in deze gezinnen, zowel de zieke kinderen als de rest van het gezin, in een gemoedstoestand te brengen waarin ze de zorgen even kunnen vergeten. We helpen ze met het resetten van de mindset. Ze kunnen van alles doen. Natuurlijk kunnen ze naar de Efteling, maar ook naar andere attractieparken in de buurt. Of ze gaan paardrijden, varen of naar de bioscoop. Veel is mogelijk en alles wordt gratis aangeboden. Zodat ze een fijne en ontspannen week kunnen beleven.

Natuurlijk ontmoeten ze tijdens deze week ook 11 andere gezinnen die in vergelijkbare omstandigheden zitten. Daardoor valt de uniciteit van hun eigen situatie ook even weg. Je ziet dat er veel verhalen worden uitgewisseld. En alles wat gedeeld wordt, voelt vaak minder zwaar.

We proberen voor zo’n week de groep gasten zo heterogeen mogelijk samen te stellen. Dus er zitten dan kinderen bij elkaar met verschillende ziektes en diagnoses. Het doel is namelijk dat ouders en kinderen zich geen zorgen gaan maken omdat ze een ander kind zien met dezelfde ziekte in een later stadium. Door te kiezen voor diversiteit gaan de gesprekken uiteindelijk vooral over de druk op het gezin en de zorg voor het kind. En niet over de ziekte zelf.

4. Welke uitdagingen liggen er momenteel op uw bord?

Voor iedere goede doelen organisatie staat op 1 januari de teller weer op nul. Je moet ieder jaar dus weer genoeg fondsen zien binnen te krijgen om de exploitatie rond te krijgen. Dat is soms een ‘hell of a job’. Afgelopen jaren heeft de crisis ervoor gezorgd dat mensen minder geld zijn gaan geven. De omvang en frequentie van donaties hebben onder druk gestaan. Dat blijft dus een voortdurende uitdaging.

Daarnaast zouden we graag méér willen doen. We zitten nu op ons terrein met 12 gezinnen aan de grenzen van de mogelijkheden. Daarom willen we onderzoeken of we Villa Pardoes in de virtuele wereld kunnen presenteren. Zo kijken we bijvoorbeeld naar Minecraft. Daarin willen we ‘Minevilla’ bouwen, een community site voor zowel kinderen die al in Villa Pardoes geweest zijn en de kinderen die nog gaan komen. Het idee is dat in zo’n omgeving het verschil tussen ziek en gezond helemaal komt te vervallen. Want ook zieke kinderen kunnen daar rennen, springen en vliegen, net als gezonde kinderen. We kijken zelfs of we daar nog een extra dimensie aan toe kunnen voegen door de sprookjesfiguren tot leven te wekken in virtual reality met behulp van de Hololens in samenwerking met Microsoft en Wortell.

5. Hoe ziet u de toekomst?

Het zou mooi zijn als we de toegevoegde waarde van Villa Pardoes virtueel verder kunnen gaan ontwikkelen. Maar het liefste zie ik natuurlijk dat de bestaansgrond van Villa Pardoes ooit komt te vervallen. Zo ver is het nog niet, maar er is in de medische technologie de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Daardoor is men steeds beter in staat om kinderen met een levensbedreigende ziekte te genezen of een redelijke kwaliteit van leven te bieden. En hoewel ik weet dat het een utopie is om te denken dat ooit al die ziektes voldoende behandeld kunnen worden, vind ik wel dat we daar naar moeten blijven streven.

Meer informatie over Villa Pardoes is te vinden op: www.villapardoes.nl.

 

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus