Direct naar content
  • Auteur

Beluister het gesprek hieronder. Wilt u geen aflevering missen, ga dan naar uw favoriete podcast player om u te abonneren: Apple | Spotify | Google Podcasts | Pocket Casts

Luistert u liever met een video, dan kunt u ook op YouTube luisteren.

In Corona en de impact op ondernemers, het dagelijkse interview van Financial Focus, praten we met Frank Klaassens, mede eigenaar van Tepper-Efka. Het bedrijf heeft een importeurs-functie van diverse automotive en motor-artikelen. De impact van de Corona-epidemie op zijn onderneming is enorm. Wat betekent dit voor zijn business?

Wat doet dit allemaal persoonlijk met jou?

Je bent er eigenlijk al naartoe aan het racen. Het begon natuurlijk in China en wij halen daar veel onderdelen vandaan. Op een gegeven moment konden wij daar geen onderdelen meer bestellen. Wij hadden Chinees nieuw jaar, we werden steeds onrustiger. Nu is het zo ver. Je merkt ook dat de orders verdwenen zijn. Gisteren was het extreem, grote winkelbedrijven die hun orders cancelden. En andersom, die voorrang geven alleen aan medische artikelen en artikelen die nu heel veel gevraagd zijn. Wij komen gewoon achteraan te staan.

Dat snap ik. Toch nog even op persoonlijk vlak. Je maakt je zorgen over het voortbestaan van je bedrijf, maar heeft dit ook persoonlijke impact op jou?

Ja je slaapt wat minder, voorzichtig gezegd. Normaal heb je wel een beetje grip op de situatie, dan moet je iemand ontslaan, wat natuurlijk ook hartstikke vervelend is. Nu heb je geen idee, je weet niet wat er komen gaat. Ook niet wanneer straks het Coronavirus voorbij is.

Je volgt het nieuws. In Januari was Corona opeens geen Mexicaans biertje meer. Dat deze pandemie uiteindelijk zulke verstrekkende gevolgen zou hebben, had je dat gedacht?

Nee. In Italië hadden we zelf nog het idee dat het daar zou blijven, maar die illusie hebben we inmiddels niet meer. België is vandaag zelfs ook voor een deel op slot gegaan. Wij hebben klanten en leveranciers in Italië, maar sommige werken nog wel. Dus op slot is soms toch nog wat anders dan wat andere mensen denken. We moeten het maar afwachten.

Als ondernemer houd je altijd rekening met slechtere tijden. Hier valt niet tegenaan te ondernemen denk ik?

Nee, dit is kansloos. We waren gisteren na de persconferentie nog gaan rekenen wat de omzet zou worden. Nu komt België vandaag erbij. Morgen of overmorgen toch misschien Nederland. Blijven de internetwinkels doordraaien of niet? Niemand die het op het moment weet. Daarnaast is de vraag hoe lang het duurt.

Wat doet Tepper-Efka precies en waar ben je gevestigd?

Mijn bedrijf is gevestigd in Groningen, en het is een groothandel in auto accessoires. Wij leveren eigenlijk alles wat je je kan bedenken voor in de auto. Een geurtje, vloermat, kinderzitje, enzovoort. Wij leveren uitsluitend aan de handel, en dus niet aan particulieren .

En je bent sterk afhankelijk van China begrijp ik?

In de groep wel, maar bij ons bedrijf Tepper-Efka komt 80% uit Europa. Maar er zijn ook bedrijven in onze groep waar dit andersom is, en komt 80% dus uit China. Die zijn er dus al langer mee bezig, die beginnen nu weer. We wisselen elkaar af.

Een lege order portefeuille, kun je ons meenemen wat dat inhoudt? Hoeveel orders worden er maandelijks ineens niet meer gedaan?

Wij hebben deze week wonder boven wonder het budget dat wij voor onszelf hadden gemaakt, eergisteren nog gehaald. Maar dat heeft vooral te maken met dat de schok in Nederland pas nu door begint te werken. Dit waren allemaal orders die al geplaatst waren. Vandaag zagen wij dat bij ons 70-80% van de orders die wij normaal krijgen, niet binnen komt. Er zijn gewoon winkelbedrijven die al orders hebben gecanceld die geleverd moeten worden in mei en april. Wij hebben daar wel al voor aanbetaald bij de leveranciers. Geld dat wij nu niet in kas hebben.

En welke maatregelen hebben jullie nou genomen? Je gaat nu van spoedberaad naar spoedberaad.

Wij moeten eerst inzichtelijk krijgen wat de geldstroom gaat worden, voordat wij nu maar iets betalen. Dat merken we aan alle kanten. Ook wij worden namelijk niet betaald op dit moment. Wij zijn pas twee dagen bezig in Nederland, waarin het zo  hard binnen komt. Nadat de kroegen en cafés gesloten worden. Dat was eigenlijk de grote klap, toen werden mensen echt zenuwachtig.

Internet bedrijven draaien in principe nog door, maar wat die voor impact zullen hebben aan onze kant is nog onduidelijk. Ik hoop dat alle mensen hun auto gaan poetsen, en bestellen bij een internet winkel. Graag! Maar nogmaals, je weet het niet.

Wat betekent Corona voor de totale automotive industrie?

In situaties van angst, waar we nu in zitten, kiezen natuurlijk de meeste mensen voor primaire levensbehoeften. Als jij je geld verdienen moet met een auto, dan wil je dat hij rijdt en komen die mooie wieldoppen later wel. Wij zitten onderaan de keten van artikelen die je echt nodig hebt. Dus dat zal zeker in het begin een impact hebben, maar na een tijdje zullen mensen toch gaan beseffen dat het leven weer verder gaat. Als hun salaris weer binnenkomt, want dat heeft de regering beloofd, dan wekt dat toch wel weer vertrouwen en dat vind ik prettig. Wat de consequenties voor later zijn, bel me over drie maanden op want dan pas kan ik het je vertellen.

Wat vrees je het meest?

De onzekerheid. Het geld hebben we met zijn allen last van, je kan je niet voorstellen wat er gebeurt als er niks meer gekocht of besteld wordt. Je hebt geen idee. Moet ik nou gaan inschatten of er 5000 euro binnenkomt of 300.0000? Zeg het maar! Tussen dat soort bedragen moeten wij gissen. Ik kan me alleen niet voorstellen dat het nul wordt. Er zijn ook zat mensen die zich geen zorgen maken. Die denken ik ga iets bestellen dat ik straks kan gebruiken. Als straks het WC papier weer in de schappen ligt, dan zullen ze weer wat minder gaan hamsteren. Er zullen na 2 a 3 weken, wanneer men weer vertrouwen krijgt, andere dingen gekocht worden dan WC papier. Maar hoeveel gaan ze van ons kopen? Het zal niet direct weer zoveel worden als het was, aangezien we geen eerste levensbehoefte zjijn. Je kan er beter niet te veel over nadenken, want er is niemand die het weet. China dacht dat ze weer konden beginnen, maar nu hebben ze geen klanten meer want heel Europa en Amerika ligt plat.

Welke kansen zie je op de korte termijn?

Nou kansen.. Ik denk dat wij als groep redelijk goed staan, zeker met de maatregelen die de overheid geeft. Ik zou persoonlijk een soort bevriezing voorstellen. We stoppen gewoon nu, dit is de situatie en zodra het weer normaal is gaan we gewoon verder. Alle betalingen en zo worden opgeschort. Ja, het is misschien een soort sprookje wat ik nu vertel, want je hebt geen idee hoe je het anders moet oplossen. Dit zijn zulke grote getallen, op bepaalde momenten denk je gewoon ik laat het over me heen komen en ik reageer dan met de dag. Dat hebben we eigenlijk ook afgesproken, iedere keer dat er dingen veranderen gaan wij bijschakelen.We zullen vervoerders moeten gaan betalen, anders wilt hij straks geen spullen meer wegbrengen. Er zal dus een modus gevonden moeten worden. In de oorlog ging het leven ook gewoon door op een bepaald moment, dus het zal nu ook wel doorgaan. Maar de onzekerheid maakt iedereen gewoon onrustig, dat merk je ook aan je personeel natuurlijk.

Nou zit jij in het hoge noorden, daar is er qua Corona wat minder aan de hand, maar ik kan me voorstellen dat je al ondernemer dat je nu nog meer met de gezondheid van je personeel bezig bent.

Nou, ik kom nu het nog mag bij andere bedrijven en je ziet dat de ondernemers daar toch erg goed omgaan met de gezondheid van de werknemers. Was je handen, kom niet te dichtbij, chauffeurs mogen wel binnenkomen, maar niet in de kantine. Ik moet zeggen dat ik het heel goed vind om te zien hoe alle ondernemers ermee omgaan. Er is er nog geen één geweest die er lacherig mee omgaat. En we moeten er ook zo mee omgaan. Bij ons is inderdaad een stuk minder Corona, maar echt niet minder zorgen. Ik heb ze maandag natuurlijk toegesproken. Ik heb gezegd dat als ik antwoorden had, dan had ik ze gegeven. We gaan er alles aan doen dat we als bedrijf blijven bestaan. Wat de regering op 17 maart heeft gedaan, dat geeft perspectief. We zullen er niet uitkomen zoals we erin gingen, dat is 100%.

Heb je nog tips voor andere ondernemers?

Ja, je moet stil zitten als je geschoren wordt, en dat is wat er nu gebeurd. Het is buiten onze macht. Laten we vooral rustig blijven en dat doen we door te denken over wat het beste is voor onze bedrijven en wat het meest verstandig is om het te overleven. Dit is gelukkig iets dat we nog nooit meegemaakt hebben, en we gaan het zien over drie maanden, wanneer de situatie het beter zal gaan. Dan kan ik een beter advies geven. Stil zitten als je geschoren wordt, dat lijkt mij het beste voor nu.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.