Direct naar content

Mijn koffers waren gepakt, aanstaande zaterdag zou ik vertrekken naar Lesbos om als vrijwilliger te helpen. In mijn werk als filantropie specialist spreek ik dagelijks mensen die iets willen doen voor een ander. Nu was het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken, geïnspireerd door organisaties zoals Because we Carry en Movement on the Ground. Echter, COVID-19 houdt ons wereldwijd in de ban, dus worden er geen vrijwilligers meer toegelaten en kan ik niet meer gaan. Dit betekent dat wij ons terugtrekken in onze veilige omgeving, terwijl zich aan de grens van Europa een humanitaire ramp voltrekt. Hier kunnen we onze ogen niet voor sluiten, óók niet in corona-tijd.

Zeven keer zoveel mensen

Op de Griekse eilanden verblijven nu 42.000 mensen in de vluchtelingenkampen. Meer dan 35% van hen zijn kinderen, de meeste zijn jonger dan 12 jaar. Eigenlijk is in de kampen maar plek voor 6.000 mensen. Ze leven daarom onder erbarmelijke omstandigheden; hebben nauwelijks toegang tot drinkwater, elektriciteit en toiletten. Ze wachten vaak jarenlang op een procedure die leidt tot uitsluitsel over hun verblijf. Professionele organisaties doen wat ze kunnen om de vluchtelingen te voorzien van de broodnodige hulp en zorg, maar de situatie blijft erbarmelijk. Dus komen er jaarlijks talloze vrijwilligers uit solidariteit om te helpen waar ze kunnen.

Geen toegang bij corona

Nu zijn we echter in de situatie beland dat daar waar de eerste gevallen van corona zijn geconstateerd, geen vrijwilligers meer worden toegelaten. Dat is volledig begrijpelijk, maar mijn hart gaat uit naar al deze mensen en kinderen die zo dringend hulp nodig hebben. En naar de professionals die in de meest erbarmelijke omstandigheden werken. Eén van de grootse urgente zorgen is die voor kinderen zonder familie.

Noodzakelijke evacuatie

Nu de grenzen gaan sluiten, wordt de situatie voor hen nog veel penibeler. Hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk en Defence for Children luiden daarom de noodklok: het risico op verspreiding van corona is extreem hoog. Er moet onmiddellijk worden begonnen met het evacueren van de vluchtelingen op de Griekse eilanden en het regelen van veilige, hygiënische omstandigheden en humane opvang. Het allerminste wat wij kunnen doen is als Nederland (en de rest van Europa) opvang bieden aan deze groep kinderen. Thuis kunnen we ook allerlei dingen doen om te helpen. Steun bijvoorbeeld de hulporganisaties die tot op heden nog steeds (met gevaar voor eigen leven) de hoognodige hulp verlenen op de Griekse eilanden en teken de petitie www.sosmoria.eu

Iedereen heeft recht op bescherming tegen het coronavirus. De urgentie is hoog. Juist nu is ad hoc actie nodig want de gevolgen zijn anders niet te overzien. Corona stopt niet aan onze landsgrenzen. Laat onze solidariteit dan ook niet stoppen aan onze grens en zeker niet bij de voordeur, nu we met zijn allen thuiszitten.

Nu zijn we echter in de situatie beland dat daar waar de eerste gevallen van corona zijn geconstateerd, geen vrijwilligers meer worden toegelaten. Dat is volledig begrijpelijk, maar mijn hart gaat uit naar al deze mensen en kinderen die zo dringend hulp nodig hebben. En naar de professionals die in de meest erbarmelijke omstandigheden werken. Eén van de grootse urgente zorgen is die voor kinderen zonder familie. Hulporganisaties gaven eerder al aan dat dit niet langer zo kan. Verschillende Europese landen zegden hun steun toe: Duitsland, Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg. Het Nederlandse kabinet gaf niet thuis. Toch stonden Nederlandse gemeenten gelukkig wel op. Zij vormden samen met andere Europese steden een coalitie om de ca. 2.500 alleenstaande kinderen uit Griekenland op te vangen. Terwijl de corona crisis zich ontvouwt blijven gemeenten zich aanmelden. Er is echter nog niks van de grond gekomen omdat de politieke wil ontbreekt.

Nu de grenzen gaan sluiten, wordt het voor de situatie voor hen nog veel penibeler. Hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk en Defence for Children luiden daarom de noodklok: het risico op verspreiding van corona is extreem hoog. Er moet onmiddellijk worden begonnen met het evacueren van de vluchtelingen op de Griekse eilanden en het regelen van veilige, hygiënische omstandigheden en humane opvang. Het allerminste wat wij kunnen doen is opvang bieden aan deze groep weeskinderen. Er zijn al gezinnen die opvang willen bieden, nu moet Nederland en Europa in beweging komen.

Iedereen heeft recht op bescherming tegen het coronavirus. Dus steun de hulporganisaties die de hoognodige hulp verlenen op de Griekse eilanden en teken de petitie www.sosmoria.eu. De urgentie is hoog, er is nu actie nodig want de gevolgen zijn anders niet te overzien. Corona stopt niet aan onze landsgrenzen. Laat onze solidariteit dan ook niet stoppen aan onze grens.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.