Direct naar content

Prinsjesdag 2020 wordt weliswaar sober vanwege het coronavirus, maar waarschijnlijk niet minder interessant. Op fiscaal terrein verwachten we enkele belangrijke veranderingen. Onder andere in box 3 van de inkomstenbelasting.

Hoger heffingvrij vermogen

Volgens Haagse bronnen gaat de algemene vrijstelling in box 3 – het heffingvrije vermogen – per 2021 omhoog van € 30.846 naar € 50.000 per belastingbetaler. Ook belastingbetalers met een hoger vermogen dan € 50.000 profiteren van een hoger heffingvrij vermogen, ongeacht of ze spaargeld of beleggingen aanhouden.

Hogere vermogensrendementsheffing boven € 50.000

Is uw vermogen hoger dan € 50.000? Dan gaat u naar verwachting over het meerdere meer inkomstenbelasting betalen in box 3 over 2021 dan over 2020.

Minder belastingbetalers in box 3

De verhoging van het heffingvrije vermogen sluit aan bij eerdere opmerkingen van staatssecretaris Vijlbrief (D66) van Financiën. De bewindsman wil namelijk een groot deel van de spaarders en de relatief kleine beleggers op korte termijn tegemoet komen. Overigens is het bedrag van € 50.000 geen grote verrassing. Dat bedrag noemde de staatssecretaris namelijk al eerder, in een interview tijdens het TV-programma Buitenhof, weliswaar als voorbeeld.

De stijging van het heffingvrije vermogen zorgt ervoor dat vanaf 2021 minder mensen inkomstenbelasting moeten betalen in box 3. Per 2018 ging het heffingvrije vermogen al van € 25.000 naar € 30.000; daardoor nam het aantal belastingbetalers in box 3 af met 360.000 mensen.

Belastingheffing in box 3 in de toekomst

Volgens staatssecretaris Vijlbrief zal het huidige kabinet onderzoeken welke mogelijkheden er op de langere termijn zijn voor verandering van het box 3-stelsel. De bewindsman wijst daarbij naar de bouwstenen voor een beter belastingstelsel. Daarbij zijn ook een progressief tarief, een vermogensbelasting en het belasten van het reële rendement onderzocht. Vooralsnog leveren deze alternatieven (uitvoerings)problemen op.

Belastingheffing box 3 in 2021

Naar verwachting zullen fundamentele wijzigingen in de structuur van het stelsel dan ook voorlopig nog niet aan de orde zijn. En zullen voor 2021 de forfaitaire rendementspercentages bepalend blijven voor de belastingheffing in box 3. Dat betekent dan dat het werkelijk behaalde rendement op bijvoorbeeld verhuurd beleggingsvastgoed ook in 2021 niet belast zal zijn met inkomstenbelasting.

Maar zekerheid hierover hebben we pas op Prinsjesdag. Dan weten we wat er mogelijk gaat veranderen per 2021. De regering maakt dan de percentages en het heffingvrije vermogen voor 2021 bekend. En dan zijn ook de precieze gevolgen daarvan voor uw vermogen in box 3 in beeld.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.