Direct naar content

Op dinsdag 18 september a.s. is het Prinsjesdag. Het kabinet maakt dan vrijwel zeker veel concrete voorstellen voor nieuwe fiscale wetgeving bekend. Wat kunnen we verwachten?

Regeerakkoord is basis voor fiscale veranderingen

De verwachtingen voor ‘de derde dinsdag van september’ zijn met name gebaseerd op de stevige fiscale paragraaf in het regeerakkoord uit 2017 van het kabinet. En op aankondigingen van staatssecretaris Snel (D66) van Financiën, eerder dit jaar. Hieronder enkele verwachte veranderingen voor de btw en in box 3.

Lage btw-tarief omhoog van 6% naar 9% per 2019

De btw is één van de belangrijkste belastingen voor de Rijksschatkist. Het kabinet verwacht namelijk een btw-opbrengst van 52,8 miljard euro in 2018. Naar verwachting gaat per 2019 het ‘verlaagde’ btw-tarief omhoog van 6% naar 9%. Het gaat kortweg om onder andere de dagelijkse boodschappen, medicijnen, kunst, musea, de bioscoop, de dierentuin, sportwedstrijden, de kapper en de schilder. Vaak gelden hiervoor voorwaarden. U leest er meer over op de pagina ‘Btw-tarief’ van de Belastingdienst.

Sinds de invoering van de huidige btw-wet per 1 januari 1969 wordt dit de derde aanpassing van dit ‘verlaagde’ tarief. Sinds 1 oktober 1986 is dit tarief 6%. Het ‘algemene’ btw-tarief is sinds 1 oktober 2012 21%. Dat veranderde sinds de invoering van de wet maar liefst 9 keer. Dat tarief blijft nu vooralsnog ongewijzigd.

‘Fruittaks’

Volgens staatssecretaris Snel van Financiën in zijn brief aan de Tweede Kamer gaat het bij de btw-verhoging bij levensmiddelen om het gehele aanbod. Zowel producten die als ‘gezond’ worden gezien, als producten die als ‘ongezond’ gelden. Begin dit jaar kwam in het nieuws dat sommige gezonde producten vorig jaar al duurder waren geworden en sommige ongezonde producten juist goedkoper. Maar volgens de staatssecretaris is er geen reden om aan te nemen dat consumenten overstappen van gezonde naar minder gezonde producten vanwege de btw-verhoging.

Vanuit fiscaal oogpunt blijkt het niet mogelijk om voor de btw een uitzondering te maken voor groente en fruit. “Een dergelijke uitzondering is lastig af te bakenen, omdat groente en fruit als basisingrediënten onderdeel uitmaken van veel samengestelde producten.” De hogere btw op veel producten, inclusief de ‘fruittaks’, raakt ons allemaal. Maar de staatssecretaris benadrukt dat tegenover de btw-verhoging een verlaging op de belasting op inkomsten staat. “Dit betekent dat mensen ook meer te besteden hebben.”

Nieuwe rendementspercentages in box 3 in 2019

Op Prinsjesdag maakt het kabinet ook de definitieve rendementspercentages voor de belastingheffing in box 3 in 2019 bekend. Dat gaf de staatssecretaris onlangs aan. En dan zijn naar verwachting ook de 3 vermogensschijven in box 3 voor 2019 bekend. Het wachten is op het spaarrendement voor de belastingheffing in box 3 in 2019. Dat is gebaseerd op de periode juli 2017 tot en met juni 2018. Eind 2017 lagen de prognoses van de forfaitaire rendementen voor 2019 iets hoger dan die voor 2018.

‘Suikertaks’

Vaak bevat het Belastingpakket voor het komende jaar ook enkele verrassingen. Misschien komt er een voorstel voor de invoering van een ‘suikertaks’? In Groot-Brittannië blijkt deze ‘suikertaks’ volgens een recent nieuwsbericht namelijk een groot succes: in korte tijd gebruikten de makers van frisdranken 30.000 ton minder suiker in hun Britse frisdranken. Het conceptverkiezingsprogramma van het CDA voor de laatste Kamerverkiezingen bevatte een voorstel voor een ‘suikertaks’. Maar dat voorstel haalde het definitieve verkiezingsprogramma niet. Nederland lijkt er nog niet klaar voor. Hoewel de Nederlandse regering al enige afspraken heeft gemaakt over een gezondere voeding, lijkt een ‘suikertaks’ op dit moment dan ook nog ver weg.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.