Direct naar content

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaan de meest vermogenden binnenkort meer belasting betalen over hun vermogen. De Kamer heeft namelijk onlangs een motie daarover aangenomen. Ongetwijfeld ligt dit belangrijke onderwerp ergens op de formatietafel. Er is wel een uitdaging: de huidige coalitiepartijen van het demissionaire kabinet-Rutte III – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – die onderhandelen over een nieuw kabinet, zijn het hier niet over eens. Hoe nu verder?

Ruim 4 miljard euro belastingopbrengst

Het onderwerp is belangrijk genoeg. Als we kijken naar box 3: ongeveer 1,4 miljoen mensen betalen inkomstenbelasting in deze box. Samen zorgen zij voor een belastingopbrengst van circa 4,1 miljard euro in box 3. Het vermogen in de vorm van spaargeld en beleggingen blijkt aanwezig bij met name de 20% meest vermogenden. In mijn blog: ‘Rekenvoorbeelden box 3-heffing in 2021 en 2022’ leest u hoeveel u over 2022 moet gaan betalen in box 3.

Belastingdruk op vermogen omhoog, op arbeid omlaag

Bovengenoemde motie houdt concreet in dat de Tweede Kamer de regering verzoekt om vermogens boven een miljoen euro zwaarder te gaan belasten en de belasting op arbeid te verlichten. De gedachte is dat de vermogensongelijkheid in Nederland erg hoog is, zelfs hoger dan eerder werd verondersteld. Zo is het aantal miljonairs in ons land de afgelopen jaren toegenomen, maar ook het aantal mensen dat naar de voedselbank moet. Honderdduizenden mensen met een baan hebben ook moeite om rond te komen. In de motie is ook opgemerkt dat de belasting op kapitaal in Nederland onder het EU-gemiddelde ligt en de belasting op arbeid juist daarboven.

VVD en CDA tegenover D66 en ChristenUnie

Zoals gezegd, heeft de Tweede Kamer de motie aangenomen. D66 en ChristenUnie stemden vóór deze motie, VVD en CDA tégen.

  • Andere partijen die vóór deze motie stemden, zijn: PVV, PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, DENK, Volt, BBB, BIJ1 en Fractie Den Haan (in totaal: 87 stemmen).
  • Tégen deze motie stemden verder: FVD, Groep Van Haga, JA21, SGP en Omtzigt (in totaal: 63 stemmen).

Nog niet zo lang geleden – begin 2020 – riepen ruim 120 miljonairs en miljardairs in een open brief op om de allerrijksten zwaarder te belasten. Demissionair premier Rutte zag daar toen niets in. Volgens Rutte betalen miljonairs al genoeg belasting in Nederland. In juni 2021 ging een column in de Volkskrant over de vraag of miljonairs wel echt meer belasting willen betalen.

Wilt u hierover met ons in gesprek?

Binnenkort is meer bekend over de belastingheffing over het vermogen en meer specifiek, over box 3. Daarover zullen wij u ongetwijfeld nader informeren. Heeft u na het lezen van dit blog behoefte aan een gesprek? Dan is dat uiteraard mogelijk. Onder dit blog staat uitgelegd hoe en wanneer u met ons in contact kunt komen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.