Direct naar content

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een belangrijk wetsvoorstel over de overdrachtsbelasting. Als de Eerste Kamer medio december 2020 ook hiermee akkoord gaat, dan is deze wetgeving definitief. Dat betekent dan dat er vanaf 2021 voor veel jonge huizenkopers een eenmalig cadeautje klaarligt: een vrijstelling van overdrachtsbelasting. De Tweede Kamer heeft deze vrijstelling voorafgaand aan de stemming in deze Kamer nog wel versoberd. Hieronder leest u er meer over.

Voor vastgoed dat de koper zelf gaat bewonen als hoofdverblijf, is er een vrijstelling of blijft het tarief 2%

Als u in 2021 of later een bestaande woning koopt die voor langere tijd uw hoofdverblijf wordt, dan is het tarief van de overdrachtsbelasting in principe 2%, evenals in 2020. Maar als u een jonge koper bent, kun u straks eenmalig gebruikmaken van een vrijstelling van overdrachtsbelasting als u aan de voorwaarden voldoet: de woning wordt uw hoofdverblijf en u bent meerderjarig maar nog geen 35 jaar. Of de regels van 2020 of 2021 van toepassing zijn, hangt af van het moment waarop de levering bij de notaris plaatsvindt.

Het tarief van 2% of de vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt vanaf 2021 overigens niet voor aankopen die niet gelijktijdig met de aankoop van de woning plaatsvinden. Bijvoorbeeld een later aangeschafte garage die deel uitmaakt van hetzelfde gebouwencomplex als de woning. Het tarief van de overdrachtsbelasting is bij die latere levering dan 8%.

Plafond in vrijstelling per 1 april 2021

Op 1 april 2021 wordt de nieuwe vrijstelling in de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers begrensd. De vrijstelling geldt vanaf die datum alleen nog voor een huis met een waarde tot en met € 400.000. Daarboven is er vanaf 1 april 2021 geen vrijstelling meer, ook niet voor de eerste € 400.000.

Onvoorziene gebeurtenissen

In het wetsvoorstel is rekening gehouden met onvoorziene gebeurtenissen ná het moment van levering van de woning. Het gaat om situaties waardoor de koper de woning uiteindelijk toch niet als hoofdverblijf gaat gebruiken. Voorbeelden die in de toelichting op het wetsvoorstel zijn genoemd, zijn: het duurzaam verloren gaan van de woning, het overlijden van een verkrijger, echtscheiding van de verkrijgers, het aanvaarden van of het verlies van een baan of emigratie. Als daarvan sprake is, dan behoudt de koper de vrijstelling van overdrachtsbelasting, dan wel het lage tarief van 2%, ondanks dat de koper de woning niet (heeft) gebruikt als hoofdverblijf.

Welke acties kunnen jonge kopers van vastgoed overwegen?

Jonge huizenkopers die aan de voorwaarden voldoen, zullen graag gebruikmaken van de nieuwe vrijstelling van overdrachtsbelasting. Sommige jonge aspirant-kopers overwegen in 2020 een koopovereenkomst voor een woning te ondertekenen en de levering daarvan bij de notaris uit te stellen tot in 2021. Let erop dat dit maatwerk is. Daarom is het belangrijk om u hierover vooraf goed te laten adviseren.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.