Gepubliceerd op:

Op woensdag 17 maart 2021 worden in Nederland weer Tweede Kamerverkiezingen gehouden. We kiezen dan nieuwe volksvertegenwoordigers in deze Kamer. Na deze verkiezingen begint de kabinetsformatie en komt er een nieuw kabinet, als opvolger van het huidige, inmiddels demissionaire kabinet-Rutte III. Dan is ook het regeerakkoord met beleidsvoornemens van de nieuwe regeringsploeg bekend. En kunnen we een inschatting maken van toekomstige nieuwe (fiscale) wetgeving.
Verkiezingsprogramma van de grootste acht
Maar liefst 89 politieke partijen hebben zich aangemeld om mee te doen aan deze verkiezingen. Wat staat er in hun verkiezingsprogramma? Daarin zijn veel beleidsvoornemens opgenomen. Natuurlijk zullen de partijen die na de verkiezingen samen een regeringscoalitie willen vormen, op zoek moeten gaan naar compromisvoorstellen en die vastleggen in het regeerakkoord. Wij hebben alvast het verkiezingsprogramma van de huidige acht grootste partijen in de Tweede Kamer voor u bestudeerd.
Inkomen en vermogen is belangrijk verkiezingsthema
Uit deze verkiezingsprogramma’s blijkt onder andere dat de belastingheffing over inkomen en vermogen dit jaar een belangrijk verkiezingsthema is. Denk hierbij aan salaris, AOW en pensioen, spaargeld en beleggingen. Maar ook aan een eigen huis en vermogen in een eigen onderneming. We hebben ook gelet op gedachten over de belastingheffing op schenkingen en erfenissen. Hiermee geven wij u een beter beeld van de beleidsvoornemens van deze partijen. Uitdrukkelijk geven wij hiermee geen stemadvies.
Eigen huis naar box 3
Uit een recent nieuwsbericht van De Nederlandsche Bank (DNB) van begin januari 2021 blijkt dat DNB voorstander is van het in geleidelijke stappen ‘verhuizen’ van het eigen huis en de hypotheekschuld naar box 3 van de inkomstenbelasting. De belastingheffing over uw vermogen zou daardoor nog belangrijker worden. Het verhuizen van uw eigen huis en uw eventuele financieringsschuld beperkt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek voor u als huizenbezitter. Volgens DNB kunnen de extra belastingopbrengsten die daardoor ontstaan, worden gebruikt om andere belastingen te verlagen.
Standpunten over inkomen en vermogen van de grootste acht
In afzonderlijke blogs gaan wij nader in op het verkiezingsprogramma van de huidige grootste acht partijen in de Tweede Kamer. U vindt ze hieronder. Staat de partij waarin u bent geïnteresseerd hier (nog) niet bij? Vraagt u dan als reactie op dit blog om een aanvullend blog over de partij van uw (voorlopige) keuze. Bij voldoende belangstelling zullen wij dan extra blog’s toevoegen aan deze serie.
Heeft u een vraag over dit artikel?
De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.