Direct naar content

De wereld is in de ban is van het Coronavirus en steeds meer landen worden ermee geconfronteerd. Ook u kunt er mee te maken krijgen, omdat u een buitenlandse reis of een weekendje weg geboekt hebt. Het is dan goed om te weten wat je wel en niet aan uw reis- en annuleringsverzekering hebt.

Voor veel schadeverzekeringen geldt: je hebt ‘m wel, maar je hebt (bijna) nooit schade en eigenlijk weet je ook niet wat de polis precies dekt. Hoewel u er niet aan ontkomt om hiervoor in de polisvoorwaarden te duiken, loop ik hier de belangrijkste aspecten van de reisverzekering langs.

Geen twee polissen zijn hetzelfde

Verzekeringen zijn als auto’s: ieder merk maakt zijn eigen product, elk met andere toeters en bellen. Veel (maar niet alle) polissen verzekeren uw reisbagage, spoedeisende geneeskundige kosten in het buitenland, repatriëring en annulering. Omdat de meeste reisverzekeringen modulair zijn opgebouwd, kunt u ook nog andere voorzieningen in uw polis aantreffen. Neem dus nooit zo maar aan dat iets wel gedekt zal zijn.

Uitgangspunt van de annuleringsverzekering

Het is goed om te weten dat een annuleringsverzekering de financiële gevolgen dekt van het annuleren van een reis vanwege plotselinge en onvoorziene omstandigheden die uzelf (of naaste familie) overkomen. Bijvoorbeeld wanneer u uw been breekt vlak voordat u op wintersport gaat. Of uw moeder komt te overlijden en u moet uw reis afzeggen. Dus: is het virus uitgebroken op uw reisbestemming, komt de annulering om die reden in beginsel voor eigen rekening. Dat zou anders kunnen zijn wanneer u over een all risks annuleringsverzekering beschikt die dit soort situaties wel dekt, maar dat type polis is dun gezaaid.

Reist u toch af naar een gebied waarvoor onze overheid een negatief reisadvies heeft afgegeven, en besluit u halverwege uw reis af te breken, dan zal uw polis evenmin uitkeren. Vaak is dat expliciet uitgesloten, ook omdat er dan geen sprake is van plotselinge en onvoorziene omstandigheden.

Toch naar een besmet gebied?

De kans is groot dat uw reisverzekering expliciet zegt dat geen schade vergoed wordt indien u afreist naar een gebied met een negatief reisadvies. Denk dus niet te gemakkelijk “het zal mijn tijd wel duren”. Neem bij twijfel contact op met uw assurantieadviseur of de verzekeringsmaatschappij.

Ziektekosten tijdens de reis

Natuurlijk kan het gebeuren dat tijdens uw vakantie het virus plotseling uitbreekt. En erger nog, u wordt zelf besmet en wordt met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Bent u dan verzekerd voor deze kosten? Het antwoord op deze vraag begint met een blik op uw zorgverzekering. De basisverzekering dekt spoedeisende medische kosten in het buitenland tot maximaal één keer het gebruikelijke, Nederlandse tarief. In sommige landen (denk aan Zwitserland of de US) liggen die tarieven doorgaans (veel) hoger, zeker wanneer u naar een privékliniek gebracht wordt. Die hogere kosten kunnen gedekt zijn òf op uw aanvullende zorgverzekering, òf op uw reisverzekering. Let op: sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden niet 100% van de kosten, maar bijvoorbeeld tweemaal het Nederlandse tarief. En ook dat kan ontoereikend zijn.

Terugkeer naar Nederland

Stel het virus breekt uit op uw vakantiebestemming en u wilt op stel en sprong terug naar Nederland. Ook wanneer u een reisverzekering hebt met de module Repatriëring, zal uw polis deze kosten niet vergoeden. Die dekt enkel de kosten wanneer uzelf om medische redenen moet terugkeren. De enkele angst voor het virus valt daar niet onder.

Langer verblijf in het buitenland

U kunt de pech hebben dat u op uw bestemming gedwongen in quarantaine geplaatst wordt, zonder dat u ziek bent. Dat kan extra kosten met zich meebrengen (hotelkamer, maaltijden, vervangende retourtickets, e.d.). Of uw verzekering deze kosten vergoedt, hangt weer af van de kleine lettertjes. Soms zijn extra reis- en verblijfkosten meeverzekerd, maar als dat het geval is, dan is die dekking vaak gemaximeerd. En niet in alle polissen is de uitbraak van een virus een gedekt evenement.

Andere aandachtspunten

In uw specifieke geval kunnen er nog andere punten zijn waar u op moet letten: heeft u een wintersportdekking? Gaat u op zakenreis of is het een particuliere reis? Gaat u buiten Europa op reis? Kortom, voor het antwoord zult u wat huiswerk moeten doen, vóór dat u de koffers pakt.

 

 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.