Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Bijdragen aan duurzaamheid: zie de signalen

De Merapi is een actieve vulkaan in de Indonesische provincie Midden-Java. Seismologen houden de activiteit van de vulkaan in het oog, ze meten de trillingen die wijzen op een uitbarsting. Trillingen die voor duizenden mensen in de kleine dorpjes op de flanken van de Merapi leven niet waarneembaar zijn. Zij hebben geen seismografische apparatuur nodig. Ze kijken namelijk naar de dieren. Komen de dieren van de top van de berg naar beneden, dan weten de mensen dat er gevaar dreigt.

Signaal van onze kinderen

De dieren hebben dus een belangrijke signaalfunctie. Als het om de klimaatverandering gaat, naar welke signalen luisteren wij eigenlijk? Naar de wetenschappers? De artikelen in kranten en de rapportages op het journaal? Of de signalen van onze kinderen. Duurzaamheid houdt de jongere generatie erg bezig. Een collega-bankier vertelde laatst over het verjaardagspartijtje van haar negenjarige dochter. De kinderen spraken onderling over de winkelketen Action. Over het speelgoed – dat goedkoop is – maar wel erg snel kapot gaan. Ook het afvalprobleem, het plastic in de oceanen en de vervuilende uitstoot van vliegtuigen kwamen ter sprake. Opvallend: de vijfde-groepers keken ook kritisch naar hun eigen gedrag. En waren het er unaniem over eens dat je niet per se naar een ver land hoefde te vliegen, omdat er ook zoveel leuke dingen te doen zijn in Nederland.

Actie

Signalen genoeg dus, maar het gaat het om actie. De dorpsbewoners rond de Merapi nemen hun maatregelen als ze de dieren van de top van de berg zien komen. Als bank willen we dat ook doen. Samen met anderen. Zo keken we de meest recente film van Al Gore samen met onze klanten. Dit vervolg op de succesvolle An Inconvenient Truth: An Inconvenient Sequel: Truth To Power laat weinig aan de verbeelding over de effecten van de klimaatverandering.

Duurzame vloerbedekking

Het doel is geen angst zaaien of doemdenken bevorderen, maar wel elkaar opmerkzaam maken op de gevolgen van de klimaatverandering. En aanzetten tot het vinden van oplossingen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van innovatieve bedrijven. Zo kun je van gerecyclede tennisballen mooie sportschoenen maken. Het snelgroeiende olifantsgras blijkt een grondstof voor afbreekbaar materiaal dat plastic voedselverpakkingen kan vervangen. Ook is er duurzame vloerbedekking die fijnstof kan opnemen uit de lucht en zo het leefklimaat in huis verbetert. Inspirerende oplossingen als deze kunnen bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering. Daarmee kan onze generatie het goede voorbeeld geven. Dan volgt de rest vanzelf.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Jan Willem Hofland
Jan Willem Hofland Hoofd Investment Centre ABN AMRO MeesPierson

Na zijn studie Bedrijfskunde op Universiteit Nijenrode in Breukelen is Jan Willem begonnen als vermogensbeheerder bij MeesPierson.

Vanaf 1 januari 2004 was hij verantwoordelijk voor het aandelenbeleid voor de vermogensbeheerportefeuilles van MeesPierson Nederland. Tevens was hij verantwoordelijk voor het beheer van een aantal individuele mandaten en de bijbehorende cliëntcontacten.

Van 2007 tot en met 2017 was Jan Willem managing director van Triodos MeesPierson. Sinds 1 januari 2018 geeft Jan Willem leiding aan het Investment Centre van ABN AMRO MeesPierson.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus