Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Duurzaam beleggen moet dé norm gaan worden

Uit fascinatie besloot ik duurzaamheid te gaan studeren. De gedachte dat schone lucht ons meer waard zou moeten zijn dan individueel gewin en de grootheid van dit probleem fascineerde mij.

Destijds werd ik door sommige van mijn vrienden voor gek verklaard. Grappend werd er voorspeld dat mijn toekomstbeeld een functie op de treasury afdeling van Greenpeace zou zijn met collega’s in een stoffige kabeltrui.

Duurzaamheid is hot topic geworden …

Niets blijkt minder waar. Vandaag de dag is duurzaamheid namelijk een hot topic. Niet alleen bij Greenpeace, maar juist ook bij bedrijven die onderdeel van de problemen zijn en onderdeel van de oplossingen moeten worden. Wie het NOS journaal kijkt weet dat deze regelmatig vrijwel volledig is gevuld met duurzaamheidsonderwerpen.

Zelfs bij mensen bij wie ik het nooit had kunnen denken is fascinatie ontstaan, door de documentaire van acteur Leonardo DiCaprio of door de glimmende Tesla van de duurzaamheidsdirecteur op de zaak. Wie niet overtuigd is raad ik de documentaire of een rondje in een Tesla van harte aan.

… ook in de financiële sector

Ook in de financiële sector waait een andere wind. Duurzaam beleggen, financieren en investeren is bijvoorbeeld groter dan ooit. Onze klanten hebben 6,4 miljard euro gestoken in duurzame beleggingen.

Daarnaast is ABN AMRO naast Triodos en ASN genomineerd voor de beste aanbieder van duurzame beleggingsproducten. Tijdens de week van duurzaam beleggen zal duidelijk worden wie zal winnen. Of ABN AMRO wint maakt eigenlijk weinig uit. Wij allen winnen namelijk sowieso. Door duurzaam te beleggen dragen wij bij aan veranderingen voor mens en milieu en dat maakt dat iedereen wint. Jijzelf, maar ook jouw buurman.

Maar duurzaam beleggen moet nog groter worden

Het is echter nog geen reden voor een feestje. Donald Trump wordt president van de Verenigde Staten en gelooft niet in klimaatverandering door de mens. Een extra uitdaging voor de wereld, ondanks dat er genoeg feiten zijn en wetenschappelijke onderbouwing is over het probleem en over de oplossingen.

Duurzaam beleggen is wat mij betreft nog lang niet groot genoeg. Het is nu nog de minderheid van alle beleggingen. Indien we de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN willen bereiken moet duurzaam dé norm worden als het gaat om beleggen. Als we een betere wereld willen, moeten we een betere bank zijn met duurzamere diensten. Vandaar dat we binnenkort ook starten met een nieuwe dienstverlening: “duurzaam beleggingsadvies”. Als eerste private bank in Nederland bieden wij dit aan, inclusief schaalbare impact beleggingsfondsen. Uw private banker kan u er meer over vertellen.

Het aandeel duurzame beleggingen geeft aan dat we nog een lange weg te gaan hebben. De problemen zijn niet alleen ver weg, maar ook dichtbij. Ik las vandaag dat het met de luchtkwaliteit van Amsterdam erger gesteld is dan de luchtkwaliteit in New York. Dat soort problemen lossen we alleen op als we eenvoudigweg duurzamer gaan leven. Werken, reizen, beleggen, het kan allemaal duurzamer. Op die manier zorgen we ervoor dat de volgende generaties trots op ons kunnen zijn en schone lucht hebben om in te ademen. Een mooi bezit lijkt mij.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Vincent Triesschijn
Vincent Triesschijn
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus