Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Vertrouwen is de kern, maar spelregels zijn nodig

Ben jij wie je zegt te zijn? En doe je wat je beweert te doen? We leven meer dan ooit in een tijd waarin het belangrijk is dat je dit aan ons kunt aantonen. Want er klakkeloos op vertrouwen, dat kunnen we als bank helaas niet meer.

Vertrouwen is nog steeds de kern waar onze samenleving op draait. Maar er zijn spelregels nodig want niet iedereen is even eerlijk. Op last van die spelregels moeten wij alles van onze klanten weten. Als u bedenkt dat die klanten in mijn geval vermogensfondsen zijn met vaak een lange historie, dan begrijpt u dat dit voor hen best lastig kan zijn. Want de herkomst van het vermogen is niet altijd even makkelijk meer te reconstrueren.

Openheid van zaken

Velen denken dat wij hen de hemd van het lijf vragen omdat wij als gevolg van de financiële crisis ons huis beter op orde moeten hebben. Heb je het over vertrouwen, dan kun je gerust stellen dat ‘wij banken’ het gevoel van vertrouwen danig op de proef hebben gesteld. Als bank moeten wij aan onze toezichthouders volledige openheid van zaken geven met betrekking tot onze producten, diensten én klanten. Wat niet iedereen zich realiseert, is dat die vraag om transparantie vooral een gevolg is van de aanslagen van 11 september 2001. We zijn mede daarom namelijk allemaal onderworpen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Door de recente aanslagen in Parijs is die wet weer actueler dan ooit.

Doorgeefluik

Het volstaat dus gewoon niet meer om te zeggen dat het wel goed zit. En daarom moeten we ook steeds meer van onze klanten weten. Als u mijn vorige blogs hebt gelezen, dan weet u dat ik niet alleen directeur vermogensfondsen van deze bank ben, maar ook de penningmeester van een vermogensfonds. Die laatste rol heb ik op me genomen op verzoek van de oprichtster van dat fonds. Zij vertrouwde mij. Toen ze overleed, werd er een stichting opgericht die haar vermogen beheert. Zo’n stichting oprichten is heel eenvoudig. Juist daarom kan het gemakkelijk als doorgeefluik van geld dienen voor mensen die kwaad in de zin hebben.

Het hoort bij deze tijd

Alleen al vanuit dat perspectief vind ik de ontwikkelingen rondom het Validatiestelsel voor vermogensfondsen zeer relevant. Ik heb dat hier al eerder geschreven en ik heb het letterlijk gezegd tijdens de jaarbijeenkomst van de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN) waar we als bank gastheer van mochten zijn: ‘Verzet je niet tegen transparantie, het hoort bij deze tijd’. Ik stond daar met twee petten op: enerzijds als bankier en anderzijds als lid van de FIN. Ongeacht de pet, ik ben een voorstander van dat Validatiestelsel. Want ook al is vertrouwen de kern van onze samenleving, keurmerkinstanties kunnen een noodzakelijk stempel van kwaliteit afgeven. Vertrouwen alleen is namelijk niet meer genoeg.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus