Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

‘Wij willen Nederland zo veranderen dat we onszelf kunnen opheffen’

5 vragen aan Joep Verboeket, directeur Stichting Het Vergeten Kind

1. Wat doet Het Vergeten Kind?

Wij zijn er voor de kinderen die eigenlijk niemand kent; vergeten kinderen tussen de 0 en de 18 jaar die opgroeien in een onveilige of onstabiele thuissituatie. Dat zijn in Nederland helaas veel meer kinderen dan wij denken. Ik vertel het mijn eigen kroost vaak genoeg: ‘Het lijkt misschien alsof alle kinderen in onze straat het goed hebben, maar dat hoeft niet zo te zijn.’ Aan de buitenkant is niet te zien of een kind in een sociaal isolement zit. Gemiddeld wordt er in elke Nederlandse klas iemand mishandeld. Dat zijn zo’n 120.000 kinderen per jaar, waarvan er zelfs elke week een kind overlijdt. Daarnaast groeien er 400.000 kinderen op in armoede en zijn er 600.000 kinderen met verslaafde ouders of ouders met een psychische aandoening. De cijfers liegen niet.

Wij vinden dat elk kind het recht heeft om kind te zijn en zichzelf optimaal te ontwikkelen. Dat doen we door middel van onze Heppie Vakanties & Weekenden, danslessen voor moeder en kind, interactief voorlezen en nog veel meer activiteiten en workshops. Het is belangrijk dat kinderen voelen dat ze er mogen zijn. Daarnaast willen we ons meer richten op preventie, dit doen we samen met een professioneel team van omdenkers en onderzoekers.

Joep Verboeket2. Waarom zet u zich in voor dit doel?

Kinderen vragen er niet om op te groeien in een onstabiele of onveilige omgeving, het overkomt ze. Als maatschappij hebben we de plicht, maar ook de mogelijkheid om hier iets aan te doen. Er zijn veel problemen in Nederland. Helaas kunnen we niet alles direct oplossen. Maar bij kinderen kunnen wij niet wegkijken; kinderen zijn de toekomst. We moeten er voor waken dat ze hun leven beginnen met een goede basis in plaats van een achterstand.

Eén van de mooiste dingen die we hebben bereikt, is het feit dat we jongeren met een schrijnend verleden in hun kracht kunnen zetten. Er is een hele grote groep jongeren die heel open is over hun eigen ervaringen ook al is het voor hen al te laat. Met twee van hen ben ik gisteren naar de staatssecretaris geweest om te praten over beleidsverbetering in de jeugdhulpverlening. Het is fantastisch om te zien dat zij één van invloedrijkste mensen van het land recht in zijn hart raken. Deze jongeren hebben een paar jaar geleden de vreselijkste dingen meegemaakt, nu gebruiken ze hun verleden als kracht.

3. Waarom werkt deze methode?

Kinderen hebben positieve aandacht nodig om zich te ontwikkelen. Als een kind geen aandacht krijgt, wordt zijn wereld heel klein. Op onze vakanties hebben we per drie kinderen één getrainde vrijwilliger. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en het stimuleren van de creativiteit. Even ervaren dat jij er ook mag zijn en dat je ergens goed in bent, dat kan je hele leven veranderen.

We spelen met het idee dat sommige ouders misschien wel opvoedcursussen nodig hebben. Een kind krijgen, dat is niet niks. Je leven verandert in één klap, soms kan je daar wel wat begeleiding bij gebruiken. Tijdens onze ouder-kind vakanties leren we ouders hoe ze het beste met hun kind om kunnen gaan en wat wel en niet werkt. Vaak is het geen onwil, maar onmacht. Veel ouders zijn zelf mishandeld of hebben een problematische jeugd gehad. Alleen kunnen zij deze cirkel vaak niet doorbreken.

De kinderen die wij helpen, hebben veel meegemaakt en zijn heel kwetsbaar. Daarom is het selecteren van geschikte vrijwilligers voor ons heel belangrijk. Ik zeg altijd: ‘Het is makkelijker om directeur te worden dan vrijwilliger.’ Toen ik solliciteerde, heb ik drie gesprekken gehad. Vrijwilligers krijgen eerst een selectieweekend en daarna een training. Wie wij selecteren? Dat heeft vooral te maken met je persoonlijkheid. Iedereen heeft bij ons zijn eigen achtergrond en expertise.

4. Welke uitdagingen liggen er momenteel op uw bord?

Als je niks ziet, kan je ook niks doen. Het is ons doel om mensen te laten zien dat er ook in Nederland een hele grote groep kinderen is die het heel zwaar hebben. Helaas kunnen we nu maar een fractie van alle kinderen helpen. We zijn hard op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Mensen kunnen ons helpen op alle soorten manieren: als vrijwilliger, met media-aandacht, politieke invloed of een campagne. Maar geld is het allerfijnste, dat kunnen we gericht uitgeven. Momenteel zijn wij bezig met het verbouwen van opvanglocaties, dat kost veel geld. Als een kind wordt weggerukt uit zijn vertrouwde omgeving verdient hij als geen ander een veilige plek. Daarnaast zijn we druk bezig met het structureel verbeteren van de jeugdzorg in Nederland. Dat doen we samen met andere organisaties, zoals Villa Pinedo en Stichting Kinderpostzegels.

5. Hoe ziet de toekomst eruit?

Het liefste zouden we Nederland zo veranderen dat we onze organisatie kunnen opheffen en geen kind meer meemaakt wat nu meer dan 100.000 kinderen moeten meemaken. Maar zover zijn we nog lang niet. In de tussentijd proberen we ons op twee zaken te richten: structurele systeemverandering en directe hulp voor alle kinderen die het nodig hebben.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Redactie
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus