ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Daily Focus van donderdag 12 oktober

Ook de Daily Focus dagelijks ontvangen?

Schijf u dan via deze link in voor de nieuwsbrief.

Dit is het ‘fiscale’ regeerakkoord van Rutte III

Hoe zien de fiscale plannen eruit voor de komende kabinetsperiode? Er gaat fiscaal veel veranderen, zowel voor particulieren als voor ondernemers. Er komt in 2021 bijvoorbeeld een ‘tweeschijvenstelsel’ in box 1 van de inkomstenbelasting. Verder zijn vanaf 2020 alle aftrekposten in de inkomstenbelasting nog slechts aftrekbaar tegen het dan geldende (hoogste) aftrektarief van de hypotheekrente (2020: 46%), daarna volgt afbouw naar het basistarief van circa 37%.

Ga naar Financial Focus voor het hele overzicht

Zwitserland gooit jaarlijks 43 kilo goud weg

Ongeveer 70% van al het gemijnde goud in de wereld wordt jaarlijks in Zwitserland geraffineerd. Dat heeft ertoe geleid dat de Zwitsers een bijzondere samenstelling van hun afvalwater hebben. Jaarlijks verdwijnt zo’n 43 kilo goud in het riool. Het goud heeft een waarde van $1,8 mln. Ook zou jaarlijks 3000 kilo zilver, met een waarde van $1,7 mln, wegspoelen. Onderzoekers kijken nu of ze het goud op een efficiënte manier kunnen filteren.

Klik door naar Bloomberg

Veelbelovende stappen voor de bouw in regeerakkoord

Het nieuwe regeerakkoord legt een goed fundament voor de bouwsector. Vooral de woningbouw krijgt veel aandacht nu er in steeds meer gebieden een tekort aan woningen ontstaat en de woningprijzen hard blijven stijgen. Er wordt flink bijgebouwd en duurzaamheid krijgt meer aandacht. Daarnaast wordt de komende 3 jaar €2 mrd extra geïnvesteerd in de infrastructuur (bovenop de voorgenomen investering in infrastructuur van €22 mrd tot en met 2020).

Lees de analyse bij Insights

Russen in Silicon Valley lijden onder hacks

In Silicon Valley is de houding tegenover Russische ondernemers veranderd sinds de Russische hacks en inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar. Hoewel Silicon Valley van oudsher veel Russische emigranten kent, zijn bedrijven nu voorzichtiger. Russen worden eerder in verband gebracht met illegale activiteiten. Ook merken investeerders met een Russische achtergrond dat vaker wordt gevraagd of hun geld wel ‘schoon’ is.

Kijk verder bij The New York Times

Deel deze pagina

Daily Focus van donderdag 12 oktober
5.0/5 (1 stem)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus