Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Dossier

Schenken

Geeft u iemand geld of iets anders, zonder dat u daar een tegenprestatie voor verwacht? Dan is dat een schenking. Vergeet u hierbij de belasting niet. Vanaf bepaalde bedragen geldt er schenkbelasting. Het is daarvoor van belang aan wie u schenkt. In dit dossier vindt u alles over schenken, schenkingsvrijstellingen en hoe dit werkt bij de belastingdienst.

Jaarlijkse schenkingsvrijstellingen

Wanneer u een schenking wilt doen aan bijvoorbeeld uw kind, is er een bedrag dat jaarlijks vrij van schenkbelasting kan worden geschonken. Deze vrijstelling zorgt ervoor dat u een gedeelte van uw vermogen voordelig aan uw kind kunt schenken.

Verhoogde schenkingsvrijstellingen

Naast de jaarlijkse schenkingsvrijstelling kunt u als schenker ook gebruik maken van verschillende verhoogde schenkingsvrijstellingen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw kind tussen de 18 en 40, eenmalig een verhoogd schenkingsbedrag geven. De vrijstelling is het hoogst bij een schenking voor de eigen woning. U leest het in: de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning 2019.

Uitsluitingsclausule

Wellicht wilt u regelen dat de schenking privé is van de ontvanger. Dat is van belang als de ontvanger is getrouwd in de algehele gemeenschap van goederen, of dat nog gaat doen. U kunt dit regelen met een uitsluitingsclausule. Deze uitsluitingsclausule kunt u verbinden aan de schenking. U leest meer over de uitsluitingsclausule in het artikel: blijft de schenking voor de eigen woning wel privé?