Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Dossier

Trouwen in gemeenschap van goederen

Trouwen kan een grote impact hebben op uw vermogenspositie, nu en in de toekomst. Wanneer u trouwt zonder huwelijkse voorwaarden, trouwt u voor de wet in (beperkte) gemeenschap van goederen. Hierin kan onderscheidt worden gemaakt tussen de algehele gemeenschap van goederen van vóór 1 januari 2018, en de beperkte gemeenschap van goederen van ná 1 januari 2018. In dit dossier gaan wij dieper in op de wet- en regelgeving rondom en de gevolgen van trouwen in gemeenschap van goederen op uw vermogen.

Trouwen in gemeenschap van goederen vóór 1 januari 2018

Als u trouwde zonder huwelijkse voorwaarden, trouwde u tot 1 januari 2018 voor de wet automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Het vermogen dat u bezat voor het huwelijk en het vermogen dat u verkrijgt na het huwelijk zijn dan automatisch van u beiden. Dit geldt voor bezittingen, financiële middelen, maar ook voor eventuele schulden.

Algehele gemeenschap van goederen na 1 januari 2018

Wilt u na 1 januari 2018 tóch trouwen in algehele gemeenschap van goederen? Een nieuw wetsvoorstel wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen, blaast dit principe nieuw leven in. Lees meer over het nieuwe wetsvoorstel in het artikel: trouwen in gemeenschap van goederen zonder kosten.

Wet beperkte gemeenschap van goederen

Na 1 januari 2018 veranderde de wet- en regelgeving omtrent trouwen zonder huwelijkse voorwaarden. Trouwt u nu zonder huwelijkse voorwaarden, dan gaat niet al het vermogen automatisch tot de gemeenschap van goederen behoren. Lees meer in het artikel: en daar is-ie dan: de Wet beperking gemeenschap van goederen.