Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Dossier

Zorg en wonen

Iedereen wil graag gezond oud worden en vitaal blijven. En als het even kan, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Als u op latere leeftijd een vorm van zorg nodig heeft, waar moet u dan aan denken? Misschien moet u hiervoor uw woning laten aanpassen of hulp inschakelen. Er kan ook een moment komen dat zelfstandig wonen niet meer haalbaar is.

Nadenken over de toekomst

De meeste mensen denken niet graag na over deze onderwerpen. Terwijl het toch belangrijke vragen zijn. Vragen waaraan ook een financiƫle impact is verbonden. Dit vraagt eigenlijk om een planning vooraf, in plaats van reageren op een noodsituatie. Maar wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de kosten?

Kosten van zorg

Mantelzorg is een belangrijke vorm van hulp. Soms is dat niet haalbaar en is professionele hulp nodig. Als zelfstandig wonen niet meer gaat, kan het verzorgingshuis in beeld komen. Het verblijf in een verzorgingshuizen wordt betaald vanuit de volksverzekering Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt daarvoor een inkomensafhankelijk eigen bijdrage. Het particuliere alternatief is de zorgvilla, een soort permanent hotel.