Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Aardse zaken

Dat duurzaamheid het thema moest worden van ons Jaarcongres voor religieuze instellingen op 5 juni, daarover hoefden we niet lang na te denken. Duurzaam beleggen is onze norm. Want duurzaamheid is goed voor de wereld en goed voor u zelf.

De uitnodigingen voor het Jaarcongres zijn inmiddels verstuurd en ik kijk met veel plezier uit naar deze dag die helemaal in het teken staat van duurzaamheid denken, doen en investeren. Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn om duurzaam te doen. Ik moet zelfs bekennen dat wat ik doe, nog steeds te beperkt is. Hoe dat komt? Ik maak waarschijnlijk dezelfde fout als veel andere mensen en mogelijk ook als u. Ik stel mezelf teveel de vraag ‘wat levert duurzaamheid mij op in termen van geld of rendement’? Terwijl ik – en u ook – juist naar de duurzaamheidsindicatoren zou moeten kijken. Als ik duurzaam beleg, dan draag ik bijvoorbeeld bij aan minder CO2-uitstoot en dat is de opbrengst die ertoe doet.

Duurzaam denken

Maar eerst even terug naar het Jaarcongres dat we de toepasselijke titel ‘Aardse zaken’ hebben gegeven. Dat is namelijk waar het over gaat: hoe kunnen onze klanten met hun aardse zaken bijdragen aan een betere en duurzame wereld? Het begint met duurzaamheid vanuit het hoofd en hart en dus hun kerkelijke gedachtegoed. We hebben de Vlaamse Jezuïet pater Nicolaas Sintobin uitgenodigd om daarover te komen praten. Deze vooruitstrevende ‘internetjezuïet’ is een inspirerende verteller over het ‘Ignatiaans denken’ en over wat de Paus doet om de kerk duurzamer in te zetten voor de maatschappij. Dat spreekt veel geloofsstromingen aan.

Duurzaam doen

Duurzaam denken betekent dat je bij elke stap die je zet, nadenkt over wat die stap bijdraagt aan een duurzamere wereld. Milieusocioloog Rick de Vries geeft een workshop over hoe je duurzaam in je gedachtes kunt zijn. En als je dan slaagt in die moeilijke opdracht om duurzaam te leren denken, dan wordt het iets eenvoudiger om duurzaam te doen. Maar zoals ik al schreef, ook dat kan een behoorlijke opgave zijn. Ik heb dan ook bewondering voor onze CEO Kees van Dijkhuizen, die zijn huis volledig laat verduurzamen. Want, zo zegt hij, als wij als bank duurzaam willen zijn, dan moet ik het thuis ook op orde hebben. En dat gaat verder dan afval scheiden alleen.

Duurzaam investeren

Hoe duurzaam is ABN AMRO dan als bank? Richard Kooloos, director sustainable banking, vertelt tijdens het Jaarcongres hoe wij als bank met ‘green bonds’ duurzaamheid stimuleren door makkelijker financieringen te verstrekken aan duurzame bedrijven. Zo wenden we onze invloed aan om de geldstroom een duurzaam duwtje in de rug te geven. Het zal u niet verbazen dat wij ook aan onze klanten duurzame beleggingsportefeuilles adviseren. Want duurzaam beleggen is de toekomst en daarmee kunnen ook de religieuze instellingen hun middelen impactvol inzetten. Dat is precies wat we met dit Jaarcongres willen bereiken: dat onze klanten gaan nadenken over wat ze kunnen doen om hun gedachtegoed houdbaarder te maken, ook voor de volgende generatie. Duurzaamheid is geen thema dat genegeerd kan worden. Het waait niet over, het is er nu en het gaat over onze toekomst.

Heeft u geen uitnodiging ontvangen maar bent u wel geïnteresseerd in ons Jaarcongres voor religieuze instellingen? U kunt mij mailen via rian.vens-hagting@nl.abnamro.com.

Meer weten over Instituten & Charitas?

Bent u bestuurder van een religieuze instelling? En wilt u graag weten hoe wij u kunnen helpen?

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Rian Vens-Hagting
Rian Vens-Hagting ‎Directeur Relatiemanagement Instituten & Charitas

Rian Vens-Hagting is ‎Directeur Relatiemanagement Instituten & Charitas. Ze adviseert, samen met haar team, maatschappelijke organisaties op het gebied van governance, betalingsverkeer en duurzaam vermogensbeheer. Haar focus segmenten zijn religieuze-, onderwijs- en financiële instellingen.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus