ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Over teakhout, Dubai en Bordeaux wijnen

Sparen en beleggen is er niet gemakkelijker op geworden de laatste jaren. Dankzij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank ben je min of meer verplicht om risico’s te nemen wil je nog een beetje rendement maken.

Op zoek naar rendement? Beleggen in aandelen ligt dan voor de hand maar kent de nodige risico’s en biedt geen garantie op succes, zeker niet op de korte termijn. Veel beleggers en spaarders kijken dan ook naar niet-beursgenoteerde alternatieven. Die stellen vaak wel een rendement in het vooruitzicht. Vaak meer dan vijf procent per jaar en vaak ook nog ‘gegarandeerd’. Sinds 2004 publiceer ik over dergelijke beleggingen in het blad FiscAlert. Honderden producten zijn de revue gepasseerd in de afgelopen twaalf jaar.

Teakhout in Brazilië en Costa Rica

Denk bijvoorbeeld aan de teakhout plantages in Brazilië en Costa Rica. De kostprijs voor de aanbieder was vaak minder dan €3.000 per hectare, maar beleggers kochten voor minimaal vijfmaal dat bedrag. De beloofde rendementen zijn nooit gehaald en menig hectare ligt er inmiddels waardeloos bij. De aanbieder maakte zijn rendement al bij de start.

Nog bonter was het verhaal van Palm Invest dat obligaties plaatste met negen procent rendement. Het opgehaalde geld zou belegd worden in vastgoed in Dubai. Zou, want uiteindelijk verdween een groot deel van de inleg in de zakken van de oprichters. En zo waren er vele foute aanbieders die varieerden van Turkse vakantieparken tot beleggen in exclusieve Bordeaux wijnen. Allemaal exotische aanbiedingen met hoge prognoserendementen.

Homburg Invest

Maar ook als het wat minder exotisch is, kan het fout gaan. Vele duizenden beleggers stapten ruim tien jaar geleden in de obligaties van Homburg met een rendement van zeven procent of meer. Al in 2005 schreef ik weinig positief omdat Homburg Invest de balans heel snel aan het oppompen was met de obligaties van beleggers. De solvabiliteit kelderde, mede omdat Homburg niet alleen leende van beleggers maar ook van banken. Die banken hadden zekerheid in de vorm van een hypotheekrecht, de obligatiebeleggers niet. De crisis kwam en het inmiddels flinterdunne eigen vermogen was ontoereikend. De strijd om de afwikkeling van deze obligaties is nog steeds gaande. Beleggers zullen nog maar een fractie terugzien van hun inleg.

Hoewel de toezichthouder in de loop der jaren de regels heeft verscherpt, zijn er nog steeds aanbiedingen waar u extreem voorzichtig mee moet zijn. Sommige aanbieders van vastgoedprojecten of scheepvaartinvesteringen storten zelf een beperkt eigen vermogen, lenen tegen een op het oog fraaie rente van beleggers. Gaat het goed dan maakt de aanbieder een torenhoog rendement en pakt u een aantrekkelijke rente. Gaat het fout dan is hun eigen risico beperkt tot wat ze als eigen vermogen hebben ingelegd. Uw op het oog veilige obligatie zal zware averij oplopen.

Dat soort beleggen laten zich typeren met ‘u de risico’s, wij het rendement’. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag waar je op moet letten. Veel van deze investeringen hebben een lastig risicoprofiel. Gaat het goed dan maakt u een mooi rendement, gaat het fout dan bent u uw geld waarschijnlijk kwijt. Ik noem dat de ‘foutkans’. Is er een reële foutkans, doe het dan niet. Kunt u de foutkans niet inschatten? Doe het evenmin. Moet u al deze investeringen mijden? Nee, er zijn genoeg bonafide aanbieders maar blijf superkritisch.

Kapé Breukelaar
Financieel planner

ABN AMRO MeesPierson heeft een jaarprogramma ontwikkeld dat gaat over het krijgen en hebben van vermogen. Of het nu gaat over beleggen, schenken, privacy, ondernemen of de invloed van geld op relaties. De Generation Next Academy is speciaal ontwikkeld voor de kinderen van relaties van ABN AMRO MeesPierson tussen de 18 en 30 jaar. Kapé Breukelaar is een van de sprekers tijdens het jaarprogramma.

Meer info: www.abnamro.nl/generationnext

Deel deze pagina

Over teakhout, Dubai en Bordeaux wijnen
3.5/5 score (4 stemmen)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus