Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Beleggingsvisie juni/juli 2014

In het begin van dit jaar trokken er zwarte wolken over de wereldeconomie. In de Verenigde Staten en Japan zorgde een extreem strenge winter voor productie-uitval en bevoorradingsproblemen. De spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne vergrootten de onzekerheid op de financiële markten en veel opkomende landen met China voorop leken aan de vooravond te staan van een terugval in economische groei. Hoe anders ziet de wereld er op dit moment uit? In dit artikel de beleggingsvisie juni/juli 2014.

De genoemde problemen zijn naar de achtergrond verdwenen, de wereldeconomie heeft een positief groeiverloop teruggevonden en lijkt de komende kwartalen zelfs nog te versnellen. De aandelenkoersen zijn in veel regio’s gestegen en bereiken in enkele gevallen nieuwe records. In absolute zin zijn aandelen niet goedkoop, maar een verdere stijging van de winsten kan de aantrekkelijkheid van aandelen opnieuw vergroten.

Centrale banken kunnen een belangrijke bijdrage leveren en wij verwachten ook dat ze dat zullen doen. De rente blijft langer laag en dat heeft verschillende gevolgen. In de eerste plaats ondersteunt dat het vertrouwensherstel dat momenteel plaatsvindt. In de tweede plaats stimuleert een lage rente de economische groei verder en in de derde plaats vergroot een lage rente de relatieve aantrekkelijkheid van aandelen. Centrale banken reageren met hun beleid op economische ontwikkelingen. De economie, op haar beurt, reageert op het beleid van centrale banken. Door dit samenspel ontstaat nu een positieve impuls voor risicovollere beleggingen zoals aandelen.

Download de laatste editie van de Beleggingsvisie juni/juli 2014:


Download Beleggingsvisie juni/juli 2014

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Ben Steinebach
Ben Steinebach Beleggingsstrategie

Ben Steinebach is hoofd Beleggingsstrategie en verantwoordelijk voor het beleggingsadvies aan de particuliere beleggers van ABN AMRO. Ben maakt daarvoor de vertaalslag van de macro-economische omgeving naar de individuele beleggingsportefeuille.

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus