Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

De 14 van 2014: slimme suggesties voor een voordeliger 2015

Het jaar 2015 nadert. Wat kunt u nog in 2014 doen? En wat kunt u beter uitstellen tot 2015? We hebben 14 eindejaarssuggesties geselecteerd en nader toegelicht.

Wat gaat u volgend jaar met uw geld doen – en hoe zorgt u ervoor dat uw geld iets voor u doet? Wat kunt u het beste nog voor het eind jaar van dit jaar regelen? Wilt u uw kinderen blij maken door een schenking, of geeft u aan een (ander) goed doel? De eigenwoningschuld aflossen of toch liever beleggen? Veertien aandachtspunten om dit jaar goed af te sluiten en om ook in 2015 voordelige keuzes te maken.

1 Schenken aan kinderen, kleinkinderen en anderen

Als u erop vertrouwt dat uw kinderen het geld enigszins verstandig gebruiken, kan het een goed idee zijn om te schenken. Een slimme schenking vermindert bovendien de belastingdruk op de erfenis. Meer informatie vindt u hier.

2 Goede doelen financieel steunen

Een goed doel steunen kan zowel goed zijn voor de instelling die u begunstigt, als voor uzelf. Giften zijn namelijk onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de belastingdienst. Als u dit jaar nog een gift doet, valt het in 2015 niet meer onder uw vermogen in box 3. Klikt u hier voor meer details.

3 Privébetalingen en (grote) aankopen

Als u aan het eind van het jaar gebruik wilt maken van bijvoorbeeld een eindejaarsactie en nog snel een grote aankoop met spaargeld doet, kan het zijn dat u bonusrente op uw spaarrekening misloopt. Lees hier waarop u nog meer moet letten.

4 Beleggen in groenfondsen

Gaat u vóór 2015 beleggen in groenfondsen? Dan kunt u in 2015 profiteren van belastingvoordelen. Onder voorwaarden is de waarde van deze groene belegging namelijk vrijgesteld in box 3. Voor meer over de voordelen en voorwaarden klikt u hier.

5 Belastingaanslag en kleine schulden betalen

Als de hoogte van uw belastingschuld niet ter discussie staat, kunt u 1,2% inkomstenbelasting besparen door de schuld nog dit jaar te betalen. Hier vindt u meer suggesties.

6 Doorgaan met uw levenslooprekening of levensverzekering?

Afkopen of voortzetten: wat voordeliger is om te doen met uw levenslooprekening/-verzekering, hangt van uw persoonlijke situatie af. In 2015 kunt u mogelijk gebruik maken van de 80%-regeling, die u een forse belastingbesparing kan opleveren. Hier meer daarover.

7 Verbouwen met aantrekkelijk BTW-tarief

Heeft u plannen om uw woning te verbouwen? Als u dat vóór 1 juli 2015 doet, hoeft u maar 6% BTW te betalen over de arbeidskosten van de verbouwing. Voor verder advies klikt u hier.

8 Let goed op uw renteaftrek

Heeft u in 2014 een geldlening voor uw eigen woning gesloten die u verplicht moet aflossen in maximaal 360 maanden? Dan doet u er goed aan de aflossingsverplichting voor 2014 voor het einde van het jaar te voldoen. Niet of niet op tijd aan uw verplichtingen voldoen, kan erin resulteren dat u de renteaftrek voor uw lening kwijtraakt. Verder lezen doet u hier.

9 Eigenwoningschuld aflossen

Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn uw eigenwoningschuld af te lossen. Het voordeel van de hypotheekrenteaftrek is namelijk geen garantie dat het netto rendement in box 3 opweegt tegen de netto financieringslast. Daarenboven wordt de hypotheekrenteaftrek de komende jaren verder versoberd. Leest u hier verder voor meer informatie.

10 DGA, voorkom een boete!

Als u DGA bent en u met de BV waarin u werkzaam bent een pensioen bent overeengekomen, dan moet u voor het einde van dit jaar uw pensioenbrief weer aanpassen. Vanaf 2015 mag de DGA minder fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen. Een pensioenbrief die niet voor 31 december is aangepast, kan u op forse boetes van de belastinginspecteur komen te staan. Hier vindt u meer informatie.

11 Geld storten in uw BV of VBI

Door de lage rentes levert sparen momenteel een zeer bescheiden rendement op. Het kan aantrekkelijk zijn om uw vermogen als kapitaal in uw BV of VBI te storten om zo een hoger rendement te behalen. Hier leest u wanneer dat profijtelijk kan zijn.

12 Dividend uitkeren

Alleen nog in 2014 is het belastingtarief in box 2 lager dan normaal, namelijk 22% (in plaats van 25%), maar alleen voor de eerste 250.000 euro aan belastbaar inkomen, zoals dividend en verkoopwinst. Het belastingvoordeel bedraagt maximaal 7.500 euro. Lees hier hoe u nu nog optimaal profiteert van het lage tarief.

13 Aflossing van BV-schuld aan uzelf uitstellen

Geld dat u aan uw BV heeft uitgeleend, telt niet als bezitting in box 3. Het is waarschijnlijk gunstiger om het terugbetalen van de lening uit te stellen tot na 1 januari 2015, want dan bespaart u inkomstenbelasting. Daarover hier meer informatie.

14 Hoge belastingrente voor BV voorkomen

Als u op tijd een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aanvraagt, voorkomt u daarmee dat u belastingrente over de winstbelasting over jaar moet betalen. Hier vindt u daarover meer.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Peter Pleijsant
Peter Pleijsant Fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht

Studeerde Fiscaal Recht in Leiden en werkte als belastingadviseur bij Deloitte. Sinds 2006 werkt hij bij ABN AMRO MeesPierson. Peter Pleijsant houdt zich bezig met fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus