Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

De rol van rendement bij duurzame beleggingsdilemma’s

Welke rol speelt rendement in de afweging om wel of niet te beleggen in fossiele brandstoffen? Een kleinere rol dan voorheen, betoogt Jan-Willem Hofland van ABN AMRO MeesPierson.

Onlangs was ik aanwezig bij een diner met belangrijke filantropen in Nederland en directeuren van goede doelen en vermogensfondsen. Dit was op initiatief van Frank van Beuningen en prinses Laurentien.

Duurzame energie vs. fossiele brandstoffen

Het thema van de avond was: divest/invest. Veel mensen zijn op zoek naar het ultieme antwoord op een heel cruciale beleggingsvraag. Als je in de energiemarkt belegt, beleg je dan volledig in duurzame energie of ook nog in fossiele brandstoffen? Deze vraag is lastig te beantwoorden voor veel beleggers. Niet voor de sprekers in de zaal overigens. De meesten van hen zijn voorlopers en zien meer dan voldoende argumenten om vol in te zetten op duurzame energie. De belangrijkste reden daarvoor: de overduidelijke invloed van fossiele brandstoffen op het klimaat.

Maar wat is dan de rol van rendement? Die vraag werd op deze avond gesteld, maar het is ook een vraag die we van beleggende klanten natuurlijk vaak horen. Wat als rendementen op beleggingen in fossiele brandstoffen nog aantrekkelijk zijn? En mogelijk tijdelijk aantrekkelijker dan het rendement van sommige duurzame alternatieven?

Uitsluiten beleggingen in fossiele brandstoffen

Dan nog, zo was de conclusie, is het maatschappelijk rendement nu al veel groter. De tijd van het uitsluiten van beleggingen in fossiele brandstoffen is bijna aangebroken. Collega Richard Kooloos verwoordde in zijn eigen lezing helder hoe de discussie over het uitsluiten van tabak als beleggingscategorie is verlopen. Hij voorziet dat de discussie rondom fossiele brandstoffen langs dezelfde lijnen zal verlopen. Het rendement op die beleggingen mag geen al te grote rol meer spelen in de afweging om wel of niet te beleggen.

De koers is helder: beleggen in duurzame energie is de toekomst. Zelfs als een portefeuille zonder fossiele brandstoffen een hoger risico of een lager verwacht rendement heeft – wat zeker niet per definitie zo hoeft te zijn – staat die afweging niet in verhouding tot de negatieve invloed van fossiele brandstoffen op het klimaat. En daarmee op de toekomst van onze kinderen en hun kinderen.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Jan Willem Hofland
Jan Willem Hofland Hoofd Investment Centre ABN AMRO MeesPierson

Na zijn studie Bedrijfskunde op Universiteit Nijenrode in Breukelen is Jan Willem begonnen als vermogensbeheerder bij MeesPierson.

Vanaf 1 januari 2004 was hij verantwoordelijk voor het aandelenbeleid voor de vermogensbeheerportefeuilles van MeesPierson Nederland. Tevens was hij verantwoordelijk voor het beheer van een aantal individuele mandaten en de bijbehorende cliëntcontacten.

Van 2007 tot en met 2017 was Jan Willem managing director van Triodos MeesPierson. Sinds 1 januari 2018 geeft Jan Willem leiding aan het Investment Centre van ABN AMRO MeesPierson.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...