Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

De zoektocht naar rendement

De zoektocht naar rendement, het houdt onze klanten bezig. Goed rentmeesterschap is voor de bestuurders van vermogensfondsen een pré. En van oudsher gewend om in veilige staatsobligaties met een mooie couponrente te beleggen, bevinden ze zich nu in een spagaat. Nu? Eigenlijk al langer natuurlijk. Over rendement versus risico ben ik dan ook doorlopend met mijn klanten in gesprek.

Effectief rendement

U moet bedenken dat de meesten van hen zichzelf zien als vruchtgebruikers van het vermogen dat ze beheren. Daar past een behoudende beleggingsstijl bij. Maar met de huidige lage rentestand kun je je afvragen of obligatiebeleggingen nog wel voldoende opleveren om maximale impact te realiseren. Een klein beetje aandelen toevoegen beschermt tegen inflatie, zorgt voor meer spreiding in de portefeuille en biedt kans op een hoger rendement. Dat laatste was met hoge rentestanden niet zo relevant, maar nu des te meer. Maar het vraagt dus ook om het accepteren van meer risico. Ik merk dat veel bestuurders dat moeilijk vinden. Ik vraag hen dan wat ze precies met dat vermogen willen. Het reëel in stand houden of nominaal? Mogen ze interen? Goede dingen doen met de opbrengst is vaak de essentie dus dat vraagt om een zeker rendement. En dan kom je toch weer terug bij die aandelen.

Onze visie op beleggen

Maar hoe ziet dat er dan voor die klanten uit? Een vraag die niemand beter kan beantwoorden dan mijn collega Ben Steinebach, hoofd Beleggingsstrategie. En dat doet hij deze maand dan ook tijdens vijf speciale klantbijeenkomsten waar hij zijn visie op beleggen geeft en vertelt wat dat voor de beleggingsportefeuille van onze klanten betekent. Zo geven we onze klanten niet alleen kennis maar ook vertrouwen mee. Want ja, aandelen zijn risicovoller dan obligaties. Maar door de lage rente zijn nu juist aan de obligatiekant zorgen.  Terwijl aandelen juist een aantrekkelijke belegging zijn.

Lange beleggingshorizon

Voor bestuurders van vermogensfondsen kan de keuze om ook in aandelen te beleggen, betekenen dat  ze opnieuw naar de tekentafel moeten. Vermogensfondsen die beleggen, doen dat namelijk vaak via een beleggingsstatuut waarin de kaders van het beleggingsbeleid zijn vastgesteld. Een serieus document dus, dat niet over één nacht ijs wordt aangepast. De stap zetten naar aandelen blijft voor sommige vermogensfondsen een moeilijke beslissing. Ik vind het fascinerend, want als iets een lange beleggingshorizon heeft, dan is het wel een vermogensfonds. Sommige bestaan al honderden jaren en hebben oorlogen, crisisjaren en moeilijke beursjaren overleefd. De geschiedenis leert dat een matige defensieve portefeuille die goed gespreid is over meerdere beleggingscategorieën, op de lange termijn een aantrekkelijk rendement kan opleveren. En dat is dus precies waar vermogensfondsen de goede dingen mee kunnen doen.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus