Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Duurzaam beleggen: van niche naar norm

Vijftien jaar geleden was duurzaam beleggen een niche. Nu is het de norm. Nu duurzaamheid op de agenda staat, denken sommigen dat het vanaf nu wel goed komt. Duurzaamheidscriteria zouden wellicht zelfs versoepeld kunnen worden.. Is dat verstandig?

Zo’n tien jaar geleden viel de bank Lehman Brothers. In alle media doemde de vraag op: kan het nogmaals fout gegaan in de financiële sector? Zijn we er nu wel of niet sterker uitgekomen? In het decennium dat volgde na dat bepalende moment kwam duurzaam beleggen op. Van een niche, voor de echte liefhebbers dus, werd duurzaam beleggen langzamerhand gemeengoed. Bij ABN AMRO is het inmiddels de norm.

De ‘spelregels’ waren in die beginjaren strict. Zeker voor die tijd. Er werden namelijk nogal wat beleggingscategorieën buitengesloten. Dat was in die beginjaren ook vaak een argument in de financiële sector om duurzaam beleggen niet al te serieus te nemen. Het ging om ‘niet echt beleggen’ want ‘je sluit zoveel beleggingen uit’. Toch heeft de duurzaamheidssector vastgehouden aan de criteria. De wapenindustrie was taboe. Tabak. Beleggen in bijvoorbeeld kernenergie. Het mocht niet. En het mag niet. De grote kracht, zo is gebleken, om vast te houden aan je criteria. Ook als duurzaam beleggen meer mainstream wordt.

Zo past het ook niet in het duurzaamheidsbeleid om te beleggen in bijvoorbeeld Facebook. Althans, zo lang er geen duidelijkheid is over de privacy van de klanten van dit bedrijf. Ja, dan loop je rendement mis, maar je houdt vast aan je uitgangspunten.

Waar staan wij vandaag? Duurzaam beleggen is de norm bij ABN AMRO sinds 1 januari 2018. Van niche naar norm dus. De criteria blijven dezelfde. Wij denken dat dat terecht is.
Om ons heen zien wij elke dag de gevolgen van een groeiende wereldbevolking versterkt door een stijgende economische groei. Dit gaat de vraag naar input (grondstoffen, schone lucht, schoon drinkwater, enzovoort) versterken en ook de output kant (plastic, E-waste, CO2) zal toenemen. Dit zal gevolgen hebben en nog meer krijgen voor de samenleving als geheel.

Als ABN AMRO willen wij hier een (transitie)rol in spelen. Geld aantrekken en uitzetten op plaatsen waar het een nuttige rol kan spelen in relatie tot bovenstaande uitdaging.

Geen verwatering van criteria maar klaar voor de volgende fase.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Jan Willem Hofland
Jan Willem Hofland Hoofd Investment Centre ABN AMRO MeesPierson

Na zijn studie Bedrijfskunde op Universiteit Nijenrode in Breukelen is Jan Willem begonnen als vermogensbeheerder bij MeesPierson.

Vanaf 1 januari 2004 was hij verantwoordelijk voor het aandelenbeleid voor de vermogensbeheerportefeuilles van MeesPierson Nederland. Tevens was hij verantwoordelijk voor het beheer van een aantal individuele mandaten en de bijbehorende cliëntcontacten.

Van 2007 tot en met 2017 was Jan Willem managing director van Triodos MeesPierson. Sinds 1 januari 2018 geeft Jan Willem leiding aan het Investment Centre van ABN AMRO MeesPierson.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...