Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Duurzaamheid gaat om ieders (klein)kinderen

De duurzaamheidsbeweging draait inmiddels om getallen. Om targets en om afspraken, die we wel of niet nakomen. We mogen echter niet uit het oog verliezen wat écht belangrijk is: de toekomst.

Het wordt steeds duidelijker dat het economisch model aanpassing behoeft. Een paar dagen geleden was ik bij mijn vader. Hij is 83, heeft nooit gestudeerd, maar staat als boerenzoon erg dicht bij de natuur. Hij vroeg mij of ik nog presentaties ging geven deze week. Hij zei, met tranen in zijn ogen: ‘Zul je de mensen vertellen dat het niet goed gaat met de natuur? Eerst ging de bijenstand achteruit, maar nu zie ik ook steeds minder grutto’s en kievieten.’

Duurzaamheid in het belang van onze (klein)kinderen

Dat komt niet door hun natuurlijke vijanden, zei hij. ‘Die hebben deze vogels niet. Dit komt door al het gif dat wij gebruiken in de land- en tuinbouw. Door alle rotzooi die wij onze dieren inspuiten om ze gezond te houden op zo’n klein stukje grond én om ze sneller te laten groeien. Al dat gif komt in het ecosysteem en daar zien wij nu de eerste negatieve verschijnselen van. Voor mij maakt het niet meer uit. Voor jou wel, en voor mijn kleinkinderen ook. Ik lig daar wakker van.’

Noodzaak tot actie steeds beter merkbaar

Hij heeft gelijk, realiseer ik me steeds beter. Duurzaam is heel langzaam een ‘managementdingetje’ aan het worden. We praten over verdragen, over targets, over miljarden die we wél of niet richting duurzame beleggingen weten te krijgen. Maar ondertussen werken we aan iets reëels. Bekijk het plaatje om te zien waar de meeste CO2 per hoofd van de bevolking uitgestoten wordt (Noord-Amerika en West-Europa; het bovenste plaatje).

Berekenend of betekenend


Het plaatje daaronder laat zien wat/waar de gevolgen zijn van klimaatverandering (CO2-uitstoot), uitgedrukt in sterftecijfers. Met andere woorden: zelfs wanneer wij de doelen uit het klimaatverdrag van Parijs halen – maximaal twee graden stijging van de temperatuur, die wij niet gaan halen met alle aangekondigde maatregelen – zelfs dan is dit desastreus voor 600 miljoen mensen in de sub-Sahara. Voor hen is daar dan geen leven meer mogelijk. Over een ‘call-for-action’ gesproken.

Duurzaam beleggen als bijdrage aan de oplossing

Duurzaam gaat om kwaliteit van leven. Nu en straks. Voor ons en voor hen elders in de wereld. Daar moeten wij het als bankiers met onze klanten over hebben. En dan is duurzaam beleggen niet dé oplossing, maar wel een bijdrage aan de oplossing. Geld stuurt de wereld. Wanneer wij dergelijke gesprekken met onze klanten voeren, zijn wij echt van toegevoegde waarde voor hen.

 

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Jan Willem Hofland
Jan Willem Hofland Hoofd Investment Centre ABN AMRO MeesPierson

Na zijn studie Bedrijfskunde op Universiteit Nijenrode in Breukelen is Jan Willem begonnen als vermogensbeheerder bij MeesPierson.

Vanaf 1 januari 2004 was hij verantwoordelijk voor het aandelenbeleid voor de vermogensbeheerportefeuilles van MeesPierson Nederland. Tevens was hij verantwoordelijk voor het beheer van een aantal individuele mandaten en de bijbehorende cliëntcontacten.

Van 2007 tot en met 2017 was Jan Willem managing director van Triodos MeesPierson. Sinds 1 januari 2018 geeft Jan Willem leiding aan het Investment Centre van ABN AMRO MeesPierson.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...