Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Duurzame dilemma’s: van kernwapens tot bevolkingsgroei

Voor veel mensen begint en eindigt duurzaam beleggen met de vraag: ben ik ergens vóór of tegen? Dat leidt tot een opeenstapeling van dilemma’s.

Zo gaat de discussie al jaren over het wel of niet beleggen in Franse staatsobligaties. Beleggen in deze waardepapieren is volgens velen not done. Althans vanuit de duurzaamheidsvisie, vanwege het Franse bezit van en bevoegdheid over kernwapens.

Kernwapens is niet iets wat makkelijk aansluit bij de duurzaamheidsgedachte

Wie actief is in duurzaam beleggen als vakgebied weet niet beter dan dat er continu afwegingen te maken zijn. Dilemma’s waarover gediscussieerd moet worden.

In zekere zin is de kernwapendiscussie een van de oudere dilemma’s op het gebied van duurzaam beleggen. Inmiddels is er een heel andere uitdaging, waarover een ieder een mening zal moeten vormen. En dat is de enorme groei van de wereldbevolking, en daar boven op een steeds grotere groep mensen die een hoog welvaartsniveau bereikt of op z’n minst nastreeft. Steeds meer mensen wereldwijd hebben een koelkast, een auto, eten vlees en reizen de wereld over.

Er zullen steeds meer grondstoffen nodig zijn om de economische motor draaiende te houden

De essentie van duurzaam beleggen op dit moment is vooral dat we met elkaar een nieuw economisch realisme nastreven. Als miljarden mensen méér in welvaart gaan leven, kan dat alleen maar als er ongelooflijk veel geïnnoveerd wordt. Alles moet efficiënter, duurzamer, met een slimmere inzet van grondstoffen.

Dáár liggen nu de kansen voor duurzaam beleggen

In zekere zin is de discussie rondom kernwapens een ‘oude’ vorm van duurzaamheidsidealisme. En hoe vergelijk je het toepassen van de doodstraf, matige begrotingsdiscipline of beperking van de persvrijheid met het bezitten van kernwapens die nog nooit zijn ingezet en hopelijk ook nooit ingezet zullen worden?

Het nadenken over de gevolgen van bevolkingsgroei leidt tot nieuwe keuzes. Nieuwe dilemma’s. Nieuwe kansen voor de duurzaamheidsvisionairs om zich te onderscheiden. En voor een bank om de juiste initiatieven te steunen.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Jan Willem Hofland
Jan Willem Hofland Hoofd Investment Centre ABN AMRO MeesPierson

Na zijn studie Bedrijfskunde op Universiteit Nijenrode in Breukelen is Jan Willem begonnen als vermogensbeheerder bij MeesPierson.

Vanaf 1 januari 2004 was hij verantwoordelijk voor het aandelenbeleid voor de vermogensbeheerportefeuilles van MeesPierson Nederland. Tevens was hij verantwoordelijk voor het beheer van een aantal individuele mandaten en de bijbehorende cliëntcontacten.

Van 2007 tot en met 2017 was Jan Willem managing director van Triodos MeesPierson. Sinds 1 januari 2018 geeft Jan Willem leiding aan het Investment Centre van ABN AMRO MeesPierson.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus