Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Informeel investeren + kennis delen = voldoening

U bent vermogend, ondernemend, wil niet (weer) een eigen bedrijf opstarten, maar wel graag uw expertise delen? Dan is informal investment iets voor u.

Net uw bedrijf verkocht en het ondernemerschap blijft kriebelen. Of nog steeds ondernemer, maar ook tijd en kapitaal over voor nieuwe iniatieven. Maar om nu weer een eigen bedrijf op te starten. Het is wellicht een beter idee om startende ondernemers van slimme adviezen te voorzien. Investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen en op deze manier een minderheidsbelang verkrijgen. Dat is informal investment in een notendop. Met deze investering wordt vaak een bijdrage geleverd aan innovatie of jong ondernemerschap. De ervaring leert dat als een bedrijf eenmaal begint te lopen, het rendement zeer hoog kan zijn. Een aantrekkelijk gegeven.

Maar informal investment gaat verder dan het geven van een financiële injectie. Het is investeren met betrokkenheid. Meedenken en -helpen om van een jong, vaak innovatief bedrijf een zakelijk succes te maken is net zo belangrijk. De ondernemer heeft van een idee een product gemaakt en weet dat nu ook te verkopen, daarmee lijkt de innovatieve ondernemer er al te zijn, maar in werkelijkheid gaat het ondernemen met het opschalen pas echt beginnen.  Juist daar kunt u een rol spelen met kennis, ervaring en geld. Een aspect waarvan het wel verstandig is om goed bij stil te staan voor de mogelijke investering: wát kunt en wilt u – naast kapitaal – bijdragen, zowel in tijd als in kennis?

Opnieuw ondernemen

De ondernemende kant van informal investment maakt deze vorm van investeren voor veel vermogenden interessant. Net als het enthousiasme van innovatieve startups, wat zeer aantrekkelijk werkt. Het gevaar bestaat dat de zakelijke afweging om te investeren naar de achtergrond verdwijnt. Als u er eenmaal voor kiest een deel van uw vermogen op deze manier te investeren, moet de afweging waarín vervolgens een zakelijke zijn. Kernvragen als ‘Wordt dit een succesvolle onderneming’ en ‘Gaat dit impact opleveren?’ helpen hierbij.

Hoeveel investeren?

Het advies is doorgaans om zo’n vijf tot tien procent van het totale vermogen te investeren in informal investment. Niet meer. De reden: het relatief hoge risico dat ermee gepaard gaat. De kans op géén succes bij een investering is groot. Elk jaar zien heel veel nieuwe bedrijven het levenslicht. Gefinancierd met informeel kapitaal. En niet al die bedrijven worden succesvol. Bovendien is er sprake van een liquiditeitsrisico: de investering is niet makkelijk uit de onderneming te halen. Dan zal er eerst een koper voor het belang gevonden moeten worden.

Maar in de wereld van informal investment geldt ook: van  alle investeringen die een informal investor doet, hoeft er ‘maar’ één het op termijn echt goed te doen om het vermogen flink te laten groeien.

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...