Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Investeerders ontmoeten ondernemers

Deel uw kennis én vermogen

Nederland telt talloze enthousiaste ondernemers die behoefte hebben aan kapitaal om hun ideeën te realiseren. ABN AMRO MeesPierson brengt hen in contact met informal investors, die kapitaal en kennis te bieden hebben. Hoofd Informal Investment Services Hugo Westerink legt uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

Voor wie is Informal Investment Services?

Binnen het netwerk van ABN AMRO MeesPierson bevinden zich traditioneel veel kapitaalkrachtige investeerders die willen participeren in een onderneming. Investeerders ontmoeten ondernemers graag. Zij vinden het interessant en uitdagend om bij te dragen aan het succes van een onderneming. Niet alleen door de inbreng van kapitaal, maar ook door hun expertise en ervaring in te zetten. Onze investeerders zijn allemaal (ex-)ondernemers of topbestuurders. Tegelijk wordt de bank regelmatig benaderd door ondernemers met een kapitaalbehoefte die groter is dan de financiering die de bank kan verstrekken. Volop kansen voor een goede match! De participatiebedragen liggen tussen de € 75.000,- en € 3 miljoen’.

Hoe werkt het?

‘Ondernemingen worden via een anoniem profiel voorgelegd aan een selectie van onze investeerders. Deze selectie komt tot stand op basis van de wensen en voorkeuren van de investeerders. Bijvoorbeeld ten aanzien van het participatiebedrag, de levensfase en de branche. Na ontvangst van het profiel is het aan een investeerder om te bepalen of hij de mogelijkheid tot participeren nader wil onderzoeken. Zo ja, dan volgt er in eerste instantie een kennismakingsgesprek met de ondernemer’.

Screening

‘Door onze ervaring zijn wij in staat het kaf van het koren te scheiden. Wij zoeken gepassioneerde ondernemers met een gedegen businessplan. Enige substantie in de vorm van een product of een klant is nodig. Screening van de onderneming en de ondernemer is onderdeel van het selectieproces. De rest van de beoordeling laten we aan de investeerders over. Het is onze ervaring dat ze de due diligence graag zelf willen doen. We hebben te maken met ondernemende geesten’.

Wat voor bedrijven presenteren zich?

‘Een scala aan ondernemers heeft zijn of haar bedrijf de afgelopen jaren gepresenteerd aan informal investors. Voorbeelden zijn: een keten van zorghotels, producenten van onder andere gezond snoepgoed en desinfecterende producten en de ontwikkelaar van een voertuig dat kan rijden én vliegen’. Investeerders ontmoeten ondernemers graag in een informele sfeer.

Investeerders ontmoeten ondernemers: wat zijn de kosten?

Investeerders betalen als een samenwerking tot stand komt 1,5% van het uiteindelijke participatiebedrag, met een maximum van € 5.250,-.

Kan er ook samen met anderen worden geïnvesteerd?

‘Speciaal hiervoor zijn de Investor Circles opgezet, die zo’n 3 à 4 keer per jaar bij elkaar komen voor pitches van ondernemers. Er zijn nu 11 verschillende Circles in het land actief. Met het faciliteren van de bijeenkomsten wil de bank actieve en potentiële investeerders uit een regio bijeenbrengen. Naast de mogelijkheid om eventueel gezamenlijk te investeren, biedt de bank de deelnemers hiermee ook een uitbreiding van hun netwerk’.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Jacques Hogerwerf
Jacques Hogerwerf Echtscheidingen, eigen woning, zorg

Studeerde Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Heeft een brede kennis en ervaring opgebouwd in verschillende financiële functies op het gebied van Vermogensstructurering. Momenteel is hij werkzaam als Specialist Vermogensstructurering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus