Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Memorabele aandelen: DSM van zwart naar groen

Bij de naam DSM denken veel mensen waarschijnlijk nog aan steenkolen of chemie. Maar niets is minder waar. Het bedrijf ontpopt zich als een van de meest duurzame bedrijven ter wereld.

Koninklijke DSM begon in 1902 als staatsbedrijf voor de exploitatie van ondergrondse steenkoolreserves in Limburg. De naam herinnert hier nog aan want de afkorting staat voor Dutch State Mines. Om de bijproducten die vrijkwamen bij de vergassing van steenkool ook te kunnen benutten, werd al snel ook de productie van ammoniak en kunstmest opgepakt.

Steenkool was een belangrijk product in de eerste helft van de twintigste eeuw. In 1960 behaalden de Nederlandse steenkoolmijnen een recordproductie van 23 miljoen ton. Maar in het buitenland kon de steenkool goedkoper gewonnen worden waardoor de kostprijs hoger lag dan die van geïmporteerde steenkool. In diezelfde tijd werd er een grote gasvondst gedaan in het Groningse Slochteren. Daarom werd besloten vanaf 1965 te starten met het sluiten van de steenkolenmijnen. In 1973 werd de laatste mijn gesloten.

Door de sluiting van de mijnen dreigde er hoge werkeloosheid in Limburg. Onder de vlag van DSM werd een nieuwe petrochemische industrie ontwikkeld. In eerste instantie lag de nadruk op bulkchemicaliën, maar de productie verschoof uiteindelijk meer naar eindproducten als bijvoorbeeld plastics en industriële en fijne chemicaliën.

DSM ging pas laat naar de beurs. Tot 1989 was de Nederlandse Staat de enige aandeelhouder. In dat jaar werden in twee transacties in totaal 69% van de aandelen verkocht. Begin 1996 werd in twee fases het laatste belang verkocht. De koers van het aandeel is in de loop van de jaren gestaag gegroeid. Sinds halverwege 2017 is een kleine groeispurt ingezet van een niveau van rond de 60 euro per aandeel naar een niveau van boven de 80 euro.

In 2007 nam DSM definitief afscheid van de bulkchemie. DSM is nu een wetenschappelijk bedrijf dat wereldwijd actief is in voeding, gezondheid en hoogwaardige materialen.

Centraal in de huidige strategie staat de verbetering van de kwaliteit van leven voor huidige en toekomstige generaties en een scherpe focus op gerichte groei. DSM wil bijdragen aan een duurzamere wereld en kijkt daarom zowel naar people, planet als profit. Meer specifiek kijkt DSM naar mogelijkheden om gezondere voeding te maken, klimaatverandering te beperken en bij te dragen aan de circulaire economie.

Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een alternatieve productiemethode voor Omega 3 uit algen, als alternatief voor visolie. Voor ieder kilo van deze alternatieve Omega 3-bron kan 60 kilo aan wilde vis in de zee blijven. Een zeer duurzame oplossing die de biosdiversiteit in de oceanen ten goede zal komen. DSM wil alternatieve producten maken die meetbaar beter zijn voor het milieu en de mens.

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus