Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Prinsjesdag in Den Haag

Hoe beleven onze specialisten Prinsjesdag? Peter Pleijsant vertelt over zijn ervaringen op zakelijk gebied én als trotse inwoner van Den Haag.

Herrie op het strand

Voor Den Haag is het in ieder geval een hoogtepunt in het jaar: Prinsjesdag, op de derde dinsdag van september. Het begint eigenlijk al op de derde maandag van september met de jaarlijkse gewenningsoefening door de Cavalerie Ere-Escorte.Op het strand van Scheveningen oefenen dan de paarden die de koning de volgende dag op Prinsjesdag begeleiden op zijn rijtoer door de Haagse binnenstad. Mits zij de op het strand afgestoken oefenmunitie, oranje rookbommen, geweerschoten en het gejoel van enthousiaste schoolkinderen trotseren. Elk jaar weer mooi om te zien. Volgens protocol reed de koning ook dit jaar op Prinsjesdag van zijn werkpaleis aan het Noordeinde per koets naar de Ridderzaal op het Binnenhof. Daarvoor wordt tegenwoordig de Glazen Koets uit 1826 gebruikt. De Gouden Koets is namelijk al enkele jaren niet beschikbaar vanwege restauratiewerkzaamheden.

Van maandag naar dinsdag

De koning las in de Ridderzaal namens de regering de Troonrede voor, met daarin beschouwingen over de toestand in Nederland en in de wereld en plannen van de regering. Er is overigens een historische reden dat Prinsjesdag op de derde dinsdag van september plaatsvindt. Het was vroeger op de eerste maandag van november, daarna op de derde maandag van oktober. Omdat de Kamerleden meer tijd nodig hadden voor de behandeling van de begroting, die inmiddels jaarlijks werd vastgesteld, verschoof men de datum naar de derde maandag van september. Sinds 1887 is het op de derde dinsdag van september Prinsjesdag. De Kamerleden hoefden sindsdien niet meer op zondag af te reizen naar Den Haag.

Fiscale veranderingen

Na het uitspreken van de Troonrede keerde de koning weer per koets terug naar zijn werkpaleis. Diezelfde middag bood minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota, met de plannen en de kosten, en de Rijksbegroting, met de verwachte inkomsten en uitgaven van de hele overheid in het komende jaar uit het bekende koffertje aan de Tweede Kamer aan. Tevens maakte de regering steevast om 15:15 uur haar belastingplannen voor het komende jaar bekend. Ieder jaar ben ik benieuwd naar wat daarin staat aan beoogde fiscale wetgeving en bereid ik mij daarop voor. Vervolgens komen belangrijke voorgestelde fiscale veranderingen in onze Prinsjesdagnotitie terecht en maken we er vlogs en blogs over op internet. Zakelijk gezien, maar ook als inwoner van Den Haag, was deze dag dan ook voor mij weer een hoogtepunt in het jaar.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Peter Pleijsant
Peter Pleijsant Fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht

Studeerde Fiscaal Recht in Leiden en werkte als belastingadviseur bij Deloitte. Sinds 2006 werkt hij bij ABN AMRO MeesPierson. Peter Pleijsant houdt zich bezig met fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus