Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Respect voor mensenrechten vraagt niet om woorden maar daden

Om een relevante gesprekspartner voor klanten te zijn, moet je je interesseren voor de gebruiken en overtuigingen waaraan mensen hun waarde ontlenen. Dat betekent dat ik niet alleen achter mijn bureau kan blijven zitten. Soms moet ik ook de harde, oncomfortabele werkelijkheid aan den lijve ondervinden.

MensenrechtenOp uitnodiging van Neelie Kroes, oud-eurocommissaris en lid van het Comité van Aanbeveling van Amref Flying Doctors, gingen Annemiek Hoogeboom (medeoprichter van de PostcodeLoterij), Anja Roymans (van de Nederlandse Ambassade in Nairobi) en ik mee op werkreis naar Kenia. Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, heeft samen met de Masai in Kenia en Tanzania een alternatief bedacht voor meisjesbesnijdenis: onderwijs en workshops over seksualiteit, zelfbewustzijn en mensenrechten. Een prachtig alternatief, dat ervoor gezorgd heeft dat inmiddels 16.000 meisjes het lot van besnijdenis bespaard is gebleven. Tegelijkertijd lopen nog steeds vier miljoen meisjes per jaar het risico besneden te worden. Dat wil zeggen: als we niets doen om bewustzijn te creëren over hoe ontwrichtend deze traditie voor meisjes is.

Aandacht voor mensenrechten

In nomadische groepen in Oost-Afrika voltrekt de overgang van meisje naar vrouw zich volgens een eeuwenoud, vier dagen durend ritueel. Ondanks dat meisjesbesnijdenis sinds 2011 door de wereldgemeenschap als een schending van de mensenrechten wordt gezien, vindt het nog steeds op grote schaal plaats. Het is zeer ingrijpend, pijnlijk en gevaarlijk. Bovendien wordt die meisjes een toekomst ontnomen. Toen ik met mijn eigen ogen zag welke impact dit heeft op hun dromen om advocaat, rechter of arts te worden, realiseerde ik me des te meer hoe belangrijk het is dat we bij ABN AMRO aandacht voor mensenrechten hebben. De bank heeft als een van de eerste financiële instellingen de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights ondertekend. Deze principes beschrijven dat een bedrijf de verantwoordelijkheid heeft om mensenrechten te respecteren. Het is dan ook aan ons – en aan mij – om daar concreet invulling aan te geven. Deze werkreis stelde mij in staat om de daad bij het woord te voegen.

Reikwijdte van de problematiek

Het was een heel bijzondere reis waarin ik heb ervaren hoezeer cultuur, traditie, economie en politiek met elkaar verweven zijn. En het probleem bleek nog veel complexer dan ik dacht. De Masai zijn een reizend volk; hoe moet de regering er dan op toezien dat meisjes niet meer besneden worden? Op de Zuidas achter mijn bureau is het makkelijk om te zeggen dat onderwijs belangrijk is en dat je dan toch ‘gewoon’ een schooltje bouwt? Totdat je ziet dat deze meisjes elke dag kilometers moeten lopen om een vervolgopleiding te kunnen doen. Deze uitdaging is tégroot om met een bezoek van vijf dagen op te lossen. Maar het helpt mij wel om een betere gesprekspartner te zijn: voor zowel onze klanten die hun vermogen willen inzetten als voor goede doelen zoals Amref Flying Doctors zelf.

Een zaak van lange adem

Op dinsdag 9 oktober organiseerde Amref Flying Doctors in de Virtual Reality Cinema in Amsterdam een vervolg op deze werkreis. Aan ieder van ons was gevraagd om introducés mee te nemen, zodat we een krachtig netwerk kunnen gaan opbouwen. Het kan nu eenmaal niet alleen van mensen als Neelie Kroes en minister Sigrid Kaag of van de PostcodeLoterij komen. Mensenrechten is een zaak van lange adem en van geld. En we kunnen niet steeds naar de overheid kijken. Private personen en bedrijven kunnen en moeten ook een bijdrage leveren. Deze reis was een goede eerste stap.

Bent u door mijn verhaal geïnteresseerd geraakt en wilt u een bijdrage leveren, in handjes en/of in geld? Ik vertel u er graag meer over en/of breng u in contact met onze specialisten van Filantropie Advies (die onze klanten adviseren en begeleiden bij hun geefstrategie) en van Instituten & Charitas.

Foto’s: Joost Bastmeijer

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Marianne Verhaar
Marianne Verhaar Directeur Private Wealth Management

Een groot vermogen geeft u veel vrijheid, maar vraagt ook om discretie en maatwerk. Marianne Verhaar is directeur Private Wealth Management bij ABN AMRO MeesPierson, dé dienstverlening voor zeer vermogenden.

Voorheen schreef Marianne artikelen als directeur Relatiemanagement Goede Doelen en directeur Filantropie Advies.

 

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...