Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

De Sif Group bestaat al sinds 1948, maar is een relatief jong bedrijf aan Beursplein 5. Het bedrijf profiteert jarenlang van de gigantische groei van windmolenparken, maar sluit eind 2018 toch af in het rood….

De Sif Group wordt in 1948 opgericht in Sittard, dan nog onder de naam Silemetal. In een loods produceert Jan Jacob Schmeitz ongeveer alles waar zo vlak na het einde van de oorlog vraag naar is: van beugels om regenpijpen mee te bevestigen tot bloempotten. Om deze producten in hun vorm te persen, zijn mallen nodig. Jan Jacob Schmeitz gaat daarvoor een samenwerking aan met de Sondag Instrumenten Fabriek. Een fusie tussen de twee betekent het begin van de Sif Group.

Het bedrijf werkt na de fusie vooral als leverancier voor de steenkolenmijnen. Als deze één voor één sluiten, moet Sif zich noodgedwongen specialiseren in het walsen, persen en lassen van plaatmateriaal. Begin jaren ’80 komt daar ook de fabricage van buizen voor de sluizen van de Oosterscheldekering bij. Voor het eerst zit de Sif Group in de offshore industrie: niet aan land, maar in het water. Het levert de fundaties voor de brug naar Neeltje Jans.

Veel projecten voor offshore olie- en gasplatforms volgen. Als olie en gas minder in trek raken en de vraag naar windturbines rond de eeuwwisseling toeneemt, maakt Sif steeds meer palen voor windmolens op zee. Andere bedrijven kijken afwachtend toe, maar Sif Group is al sinds haar oprichting gewend om met verandering om te gaan.

De fabriek, die van Sittard naar Roermond is verhuisd, wordt in 2015 door de groei van steeds meer windmolenparken te klein. Sif Group breidt uit met een fabriek op de Maasvlakte. Een strategische keuze, zodat installatieschepen dichterbij kunnen komen en het bedrijf nog efficiënter kan werken. Ondertussen stijgt de omzet van 321 miljoen in 2015 naar 400 miljoen euro in 2016 door investeringen in de productiecapaciteit. Inmiddels behoort de Sif Group met bijna een kwart van alle offshore windparken die in Europa zijn gebouwd, tot de top van Europa.

2016 is het jaar van een beursnotering aan de Euronext. Niet met als doel om kapitaal op te halen, maar omdat grootaandeelhouder Egeria een deel van haar belang wilde afstoten. ‘We waren een maatje te groot geworden en daardoor een te groot deel van hun portefeuille’, aldus toenmalig CEO Jan Bruggenthijs. ‘Zij wilden de risico’s spreiden. Met de opbrengst konden zij dan weer nieuwe investeringen doen. Een beursnotering was daarvoor de beste oplossing.’

In 2018 wordt Sif Group voor het eerst sinds tijden geconfronteerd met rode cijfers. Het bedrijf sluit het jaar af met een tekort van 2,1 miljoen euro, tegen een winst van 31 miljoen euro in het jaar daarvoor. Sif kampt met technische problemen en uitstel van enkele grote windmolenparken. Ook de prijs van een aandeel keldert. Ondanks de lagere omzet in 2018, zegt het Nederlandse bedrijf nog steeds van een fl inke groeimarkt te profiteren: steeds meer landen nemen de transitie naar schone energie serieus, ook in het Verre Oosten en in de Verenigde Staten. Zal het aandeel Sif dan toch weer een toch weer een nieuwe alltime high bereiken?

1948: Oprichting Sif Group

2000: Strategiewijziging: van productie drukvaten naar fundatiepalen op zee

2001: Sif maakt eerste offshore windfundatie

2015: Start bouw van de tweede fabriek op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam

2016: Een beursnotering aan de Euronext

2018: Fred van Beers benoemd tot nieuwe CEO en een flinke beursval na zwakke omzetcijfer

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.