Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Toerisme in de lift

‘Ken je die mop van die Aziaat en die Europeaan die op vakantie gingen?’ Ik zit regelmatig in de trein van en naar Schiphol en het valt me op hoe populair we als Nederland worden voor Aziatische toeristen. Iedereen kent het stereotype beeld van Japanners, wachtend met een grote fotocamera om de nek voor het Van Gogh museum. Maar dat beeld is echt achterhaald. Als je goed oplet, zie je steeds meer andere Aziatische nationaliteiten.

Vakantie vieren in Europa

De sterk gegroeide Aziatische middenklasse komt momenteel op een welvaartsniveau, waardoor vakanties naar Europa mogelijk worden. Volgens de UNWTO (United Nations World Tourism Organisation) staan Frankrijk, Spanje en Italië inmiddels in de top 5 van meest bezochte landen ter wereld. De Europese hotels, cruisebedrijven en andere toeristische ondernemingen gaan goede tijden tegemoet.

Voor beleggers wordt deze langetermijntrend pas echt interessant als een aantal actuele ontwikkelingen de vooruitzichten versterken. De euro wordt zwakker en de olieprijs is laag. Vakanties worden daardoor een stuk goedkoper, voor onze Aziatische vrienden. Daarnaast begint de Europese consument de vruchten te plukken van het economisch herstel. ‘Hè hè, eindelijk weer die luxe reis maken’. Ik zag de prijzen aan de Côte d’Azur weer beduidend stijgen. Zelfs die prachtige villa met uitzicht over de Middellandse Zee a € 16.000,- per week, is de hele zomer volgeboekt.

Maar zoals zo vaak zijn goede vooruitzichten niet altijd gelijk een goede belegging. Herinnert u nog de vergrijzingstrend waar eind jaren 90 de aandelenmarkt zo dol op was? We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Nu is de reis- en vrijetijdssector nog lang niet oververhit, en dat gaat nog veel rendement opleveren. De kunst is straks om weer op tijd uit te checken.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Piet Schimmel
Piet Schimmel Senior Thematic Equity Expert

Piet Schimmel heeft jarenlange ervaring op het gebied van portefeuillebeheer, asset allocatie en financiële markten. Tegenwoordig volgt hij bij Private Banking International de ontwikkelingen in de wereld die een impact kunnen hebben op beleggingen en doet daar aanbevelingen over.

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus