Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Ultralang beleggen

Het jaar is nog geen twee maanden oud en je mag het gerust tumultueus noemen als je naar de financiële markten kijkt. Als relatiemanager zet je je dan toch een beetje schrap. Onterecht, zo blijkt.

‘Nou vertel maar, hoeveel zijn we de afgelopen maand kwijtgeraakt?’ Die vraag verwacht je van je klanten als de wereldwijde aandelenbeurzen diep in het rood noteren. Laat de werkelijkheid nou totaal anders zijn. Althans, zo was het de afgelopen weken voor mij. Want in een kort tijdsbestek sprak ik meerdere bestuurders van vermogensfondsen die mij positief verrasten met hun professionele reactie op de huidige beursomstandigheden.

Klappen van de zweep

Toeval? Kan zijn. Hoe bestuurders reageren, verschilt natuurlijk. Ik moet erbij zeggen dat degenen die ik onlangs sprak, wel allemaal doorgewinterde bestuurders zijn. Het interessante is dat zij zich veel minder zorgen maken over hun beleggingsportefeuille dan ik had verwacht. Sterker nog, ze zeggen ‘het is nog vroeg, laten we eerst maar eens kijken wat de rest van het jaar voor ons in petto heeft’. Ze kennen het klappen van de zweep en hebben vaker neerwaartse beurzen meegemaakt. En ze vertrouwen op onze visie: onze economen zijn namelijk helemaal niet zo negatief als de beurs doet vermoeden.

Dynamiek

Vermogensfondsen hebben een heel eigen dynamiek. Ze nemen niet echt heel veel risico en beleggen zeker niet volledig in aandelen. Wat ze wel doen, is voor de ultralange termijn beleggen. En ik zei het al: deze bestuurders zijn geen groentjes. Ze hebben 2008 meegemaakt, de internetbubbel eind jaren ’90 en sommigen kunnen zich zelfs 1987 nog herinneren.

Deze vermogensfondsen waren in die tijd vaak al belegd, ze zijn het nog steeds en ze zullen het ook altijd blijven. Dat is het mooie van deze klanten. Ze hebben vaak al een lang leven achter zich en een enorme geschiedenis qua vermogensontwikkeling. Het is altijd weer goed gekomen en dat weten ze. Ze accepteren dat ze meer risico lopen dan met sparen, omdat er op de lange termijn meer rendement tegenover staat.

Visie op de economie

Hoe de beurzen zich de komende tijd gaan gedragen, is koffiedik kijken. Er gebeurt heel veel en het is eigenlijk al meer dan een jaar een achtbaan op de financiële markten. Maar ik ben natuurlijk geen beleggingsadviseur. Gelukkig hebben we genoeg specialisten in huis die hun visie op de macro-economie graag met onze klanten delen.

Eén van de toppers is Chief Economist Han de Jong. Hij geeft tussen 24 februari en 30 maart op vijf verschillende locaties een presentatie tijdens bijeenkomsten voor klanten van Instituten & Charitas. Bent u ook geïnteresseerd in zijn visie? Het aantal plaatsen is beperkt, maar aanmelden kan nog via deze link. En anders is het webinar een goed alternatief! Ik verheug me er nu al op.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus