Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Vastgoed: aantrekkelijk als dividendbron en ter afdekking van inflatierisico

De vastgoedsector staat er in fundamenteel opzicht goed voor. De dividendrendementen zijn aantrekkelijk en het momentum is positief. In het turbulente marktjaar 2015 werd met beursgenoteerd vastgoed een rendement behaald dat in eurotermen 10% hoger was dan het rendement op aandelen. Wij denken dat de prestaties van vastgoed ook in 2016 goed zullen zijn.

Vastgoed is in sterke mate gerelateerd aan economische groei. Hoewel de groei van de wereldeconomie bescheiden is, nemen de detailhandelsverkopen nog steeds toe en trekt de arbeidsmarkt aan. Urbanisatie vormt eveneens een ondersteunende factor voor vastgoed.

Lage rentestanden gunstig voor vastgoed

Vanwege de aanhoudend lage rentestanden zoeken beleggers naar andere bronnen van rendement, een zoektocht waar vastgoed van profiteert. Vastgoed biedt meestal een aantrekkelijk dividendrendement, dat hoger is dan dat van aandelen uit ontwikkelde markten. Verder denken wij dat de waarderingen binnen de sector momenteel redelijk zijn, met uitzondering van vastgoed in wereldsteden als New York en Londen.

Defensieve kenmerken

De economie laat een bescheiden herstel zien en de opbrengst van traditionele rendementsbronnen is kariger dan voorheen: tegen deze achtergrond vormt vastgoed een aantrekkelijke beleggingscategorie. Daarnaast biedt vastgoed bescherming tegen inflatie. En omdat huurcontracten doorgaans voor een langere periode worden afgesloten, genereert vastgoed een stabiele huurstroom. Wij denken dat vastgoed zal profiteren van deze defensieve kenmerken, nu de economische cyclus zich in een volwassen stadium bevindt en gezien een mogelijke toename van de marktvolatiliteit.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Ralph Wessels
Ralph Wessels Beleggingsstrateeg

Ralph is Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson. Hij is sinds 2011 werkzaam bij de bank waar hij is begonnen als aandelenanalist.. Hiervoor werkte hij als beleggingsstrateeg bij Robeco. Ralph is een afgestudeerd bedrijfseconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met specialisatie in financiële markten & beleggen.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus