Direct naar content

Wat ging vorig jaar goed en wat kan dit jaar beter? Misschien heeft u aan het begin van 2017 ook een aantal goede voornemens gemaakt. Wat bent u van plan in 2017 en daarna?  Een financiële scan helpt u om een goed overzicht van uw financiële situatie te krijgen.

Financiële wensen en doelen veranderen

Uw financiële situatie en wensen kunnen gedurende uw leven flink veranderen. Er zijn  gebeurtenissen die grote gevolgen kunnen hebben voor uw financiën. Bijvoorbeeld de aankoop van een huis, trouwen, studerende kinderen, het starten van een onderneming, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, een bedrijfsovername, pensionering of overlijden. Veel mensen kunnen de financiële gevolgen hiervan niet overzien.

Hoe krijgt u weer overzicht? Volg de volgende 4 stappen:

1.     Maak een overzicht van uw vermogen, inkomsten en uitgaven

2.     Maak een overzicht van uw wensen

3.     Sluiten werkelijkheid en wensen op elkaar aan? Moet u bijsturen?

4.     Vergeet niet regelmatig opnieuw te kijken

1) Maak een overzicht van uw vermogen, inkomsten en uitgaven

Vaak hebben we geen idee of onze financiële dromen realiseerbaar zijn. Om toch toekomstige wensen te kunnen realiseren en eventueel problemen te voorkomen, is een goede financiële planning onmisbaar. En dat begint met het maken van een overzicht van uw huidige vermogen en uw huidige inkomsten en uitgaven.

Belastingaangifte als uitgangspunt

Vanaf maart a.s. mogen we weer onze aangifte inkomstenbelasting over 2016 indienen bij de Belastingdienst. Natuurlijk is het belangrijk dat uw belastingaangifte juist is ingevuld. Dat voorkomt gedoe en het scheelt vaak geld. De gegevens die u voor uw belastingaangifte heeft verzameld, kunt u ook gebruiken om een overzicht van uw huidige inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden te maken.

 

Heeft u een goed beeld van uw huidige situatie? Dan kunt u voor de komende jaren een financiële prognose van de ontwikkeling van uw vermogen, uw inkomsten en uw uitgaven (laten) maken.

2. Maak een overzicht van uw wensen

Wilt u eerder stoppen met werken? Of heeft u juist heel veel plezier in uw werk?  En gaat u graag nog vele jaren door maar wilt u wel ieder jaar een grote reis maken? Of zijn de kinderen al wat ouder en wilt u ze helpen met de aanschaf van een huis?

Zet uw wensen op een rij. Misschien is niet alles haalbaar maar door alles de revue te laten passeren, kunt u uiteindelijk makkelijker prioriteiten stellen.

3. Moet u bijsturen?

De volgende stap is om te zien welke wensen u daadwerkelijk kunt realiseren. Is uw wens om eerder te stoppen met werken financieel haalbaar? Wat zijn de financiële gevolgen van de aankoop van een woning voor uw maandlasten?

Zo krijgt u een beeld van de aandachtspunten die voor u belangrijk zijn. En krijgt u inzicht in de haalbaarheid van uw wensen, zowel nu als in de toekomst.

Een financiële scan brengt u naast goed nieuws, misschien ook minder goed nieuws. Is uw uitgavenpatroon of uw schuldpositie te hoog?  Een neerwaartse bijstelling kan dan nodig zijn. Geeft u als ondernemer meer geld uit dan u verdient? En leidt dit tot een oplopende rekening-courantschuld? Een scan brengt dit probleem niet alleen in kaart, maar maakt het ook bespreekbaar om het op te lossen.

4. Onderhoud noodzakelijk

De wetgeving verandert voortdurend en beleggingsmarkten staan niet stil. Daarbij kan een hoge inflatie de koopkracht van uw vermogen aantasten. Hierdoor zijn uw wensen en doelen misschien minder goed te realiseren. De ontwikkeling van uw vermogen, uw inkomsten en uw uitgaven vraagt regelmatig om een kritische blik. Beoordeel daarom tenminste één keer per jaar uw financiële situatie én uw wensen opnieuw.

Inzicht en overzicht

Met een scan van uw financiële situatie houdt u een goed inzicht in uw financiële mogelijkheden en heeft u een kompas voor de toekomst. Waar het om gaat, is een balans te vinden tussen nu prettig leven en dat ook in de toekomst kunnen blijven doen. Zo houdt u de regie over uw financiën stevig in eigen hand.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Meer over dit onderwerp