Direct naar content

De economische gevolgen van de wereldwijde coronacrisis zijn groot. Misschien heeft dat ook zijn weerslag op uw persoonlijke financiën. Hoe houdt u uw geldzaken op orde? Met een goed inzicht in uw financiën, kunt u uw financiële situatie tijdig bijsturen.

Hoe houdt u overzicht? Volg de volgende 4 stappen:

  1. Maak een overzicht van uw vermogen, inkomsten en uitgaven
  2. Maak een overzicht van uw wensen
  3. Sluiten werkelijkheid en wensen op elkaar aan? Moet u bijsturen?
  4.  Vergeet niet regelmatig opnieuw te kijken

 

1. Maak een overzicht van uw vermogen, inkomsten en uitgaven

Een goede financiële planning begint met het maken van een overzicht van uw vermogen, inkomsten en uitgaven. Dat is het startpunt om te kunnen beoordelen hoeveel financiële ruimte u nu heeft en op welke posten u eventueel nog kunt bezuinigen.

Zorg ervoor dat u altijd voldoende spaargeld beschikbaar heeft om toekomstige grotere uitgaven op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven voor een nieuwe auto of collegegeld van uw kind(eren). Denk ook aan onvoorziene uitgaven zoals bijvoorbeeld het vervangen van een wasmachine of een computer.

2. Maak een overzicht van uw wensen en doelen

Heeft u een goed beeld van uw huidige situatie? Dan kunt u voor de komende jaren een financiële prognose van de ontwikkeling van uw vermogen, uw inkomsten en uw uitgaven (laten) maken.

Wilt u eerder stoppen met werken of gaat u graag nog vele jaren door? Wilt u ieder jaar een grote reis maken? Of zijn de kinderen al wat ouder en wilt u ze helpen met de aankoop van een huis? Zet uw wensen op een rij. Misschien is niet alles haalbaar, maar door al uw wensen de revue te laten passeren, kunt u makkelijker keuzes maken en prioriteiten stellen.

3. Moet u bijsturen?

De volgende stap is om te zien of u uw wensen en doelen daadwerkelijk kunt realiseren. Is uw wens om eerder te stoppen met werken financieel haalbaar? Wat zijn de financiële gevolgen van de aankoop van een woning voor uw maandlasten? Zo krijgt u een beeld van de aandachtspunten die voor u belangrijk zijn. En krijgt u inzicht in de haalbaarheid van uw wensen, zowel nu als in de toekomst.

Een actueel financieel overzicht brengt u naast goed nieuws, misschien ook minder goed nieuws. Heeft u bijvoorbeeld te maken met een inkomensterugval? Is uw uitgavenpatroon te hoog? Of is de waarde van uw beleggingen sterk veranderd? Dan kan een bijstelling van uw wensen en financiële doelen nodig zijn. Door tijdig bij te sturen, kunt u een nieuwe koers uitzetten om uw wensen zo veel mogelijk te realiseren.

4. Onderhoud noodzakelijk

De wetgeving verandert voortdurend en beleggingsmarkten zijn volop in beweging. Ook kan een hoge inflatie de koopkracht van uw vermogen aantasten. De ontwikkeling van uw vermogen, uw inkomsten en uw uitgaven vraagt regelmatig om een kritische blik. Beoordeel daarom ten minste elk halfjaar uw financiële situatie én uw wensen opnieuw.

Inzicht en overzicht

Door uw huidige financiële situatie en toekomstwensen regelmatig met uw private banker te bespreken, houdt u een goed inzicht in uw financiële mogelijkheden. Waar het om gaat, is een balans te vinden tussen nu prettig leven en dat ook in de toekomst kunnen blijven doen. Zo houdt u de regie over uw financiën stevig in eigen hand.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.