Direct naar content
  • Auteur

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 november 2018 en is bijgewerkt op 5 augustus 2019.

In 2019 is de hypotheekrente aftrekbaar tegen maximaal 49%. Als het aan het kabinet ligt, zal de hypotheekrente in 2023 nog aftrekbaar zijn tegen maximaal 37,05%. Is oversluiten van uw hypotheek nu verstandig?

Maatregelen rondom de eigen woning

Het percentage waartegen de hypotheekrente maximaal aftrekbaar is, gaat de komende jaren fors dalen. Daartegenover staat dat het eigenwoningforfait ook daalt.

Afkopen rentecontract verstandig?

Oversluiten van de hypotheek is vaak verstandig als de hypotheekrente op uw lening hoger is dan de huidige hypotheekrente voor de resterende looptijd.  Een voorbeeld ter verduidelijking:

Stel, u heeft een hypotheek van € 500.000. Over deze hypotheek betaalt u 5% rente. En stel dat de huidige rente 2% is. Als u oversluit, moet u in de meeste gevallen een vergoeding voor vervroegde aflossing betalen. Deze vergoeding is de contante waarde van het verschil tussen uw hoge rente en de huidige lage rente. Deze boeterente is dit jaar nog aftrekbaar tegen maximaal 49%. Daarmee bereikt u dat het verschil tussen de (hoge) rente die u nu betaalt en de huidige lage rente, aftrekbaar is tegen het huidige relatief hoge percentage in box 1. Als u niet zou oversluiten, mist u dat voordeel.

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan is afkopen van het rentecontract in de meeste gevallen juist niet voordelig. Immers ook de rentevergoeding op de aan uw hypotheek gekoppelde bankspaarrekening daalt.

Andere overweging

Een andere reden om over te sluiten, is dat u voor een lange periode kunt profiteren van een lage rente. U creëert hiermee zekerheid voor de toekomst.

Korting bij waardestijging woning

Wellicht is uw woning in waarde gestegen sinds het moment dat u de hypotheek afsloot. Dat betekent dat u mogelijk recht heeft op een lagere risico-opslag op de hypotheekrente, omdat u in een lagere risicoklasse valt. U betaalt dan minder rente. Een mooi punt om mee te nemen als u uw hypotheek oversluit.

Korting bij energiezuinige woning

Spreekt u met de bank een nieuwe rente af én heeft u een energiezuinige woning, dan kunt u een extra korting krijgen op de nieuwe hypotheekrente. Voor ABN AMRO is een energiezuinige woning (bestaande bouw) een woning met een Energie-Index van 0 tot en met 0,7. Voldoet uw woning nog niet aan deze norm en wilt u uw pand (nog) energiezuiniger maken, door bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, extra isolatie of een warmtepomp? Dan zijn sommige banken, waaronder ABN AMRO, bereid om (een deel van) de investering te financieren.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.