Direct naar content

Hoe kijkt de Belastingdienst naar cryptovaluta, zoals bitcoins? Wat zijn de fiscale gevolgen daarvan voor de aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2023? En voor de toekomst, wat gebeurt er met deze valuta wanneer de bezitter daarvan overlijdt? Hieronder enkele aandachtspunten.

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. De meeste transacties in cryptovaluta vinden plaats via zogenoemde omwisselplatforms. Daar kunt u tegen betaling van regulier geld cryptovaluta aankopen of omwisselen tegen andere cryptovaluta. Ook via ‘mining’ kunt u cryptovaluta verwerven. Dat schrijft de Belastingdienst op zijn pagina: ‘Cryptovaluta (zoals Bitcoin)’. U leest er bijvoorbeeld ook meer over op de pagina: ‘Cryptocurrency, een kennismaking’ van de Kamer van Koophandel. Daar vindt u ook een overzicht met voor- en nadelen. Cryptovaluta zijn niet zonder financiële risico’s. Vraag altijd nader advies aan uw beleggingsadviseur.

Hoe kijkt de Belastingdienst naar cryptovaluta?

Hoe zit het fiscaal? Dat hangt af van de situatie. Heeft u ze bijvoorbeeld (alleen) in uw bezit of bent u daar nauwer bij betrokken?

Cryptovaluta die u in privé houdt, behoren in principe tot box 3 van de inkomstenbelasting. Voor uw aangifte inkomstenbelasting zijn het ‘overige bezittingen’. U neemt ze dan op voor de waarde in het economisch verkeer op 1 januari van het jaar van de belastingaangifte. Voor uw aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2023 gaat het dan om de waarde op 1 januari 2023, om 0:00 uur. Aangezien er verschillende koersen zijn, geldt de koers van het gebruikte omwisselplatform. Had u ze toen nog niet, maar bijvoorbeeld pas op 15 april 2023? Dan zijn ze voor box 3 in deze aangifte over het belastingjaar 2023 niet van belang, omdat de peildatum daarvoor al is verstreken. Had u de bitcoins in dit voorbeeld wel op 1 januari 2023 om 0:00 uur in bezit? Dan moet u ze in uw aangifte over het belastingjaar 2023 opnemen. Ook als u ze kort na de peildatum niet meer had.

In bepaalde situaties moet u uw inkomsten opgeven in box 1 van de inkomstenbelasting. Dat is in principe het geval als u meer doet dan een ‘gewone’ belegger. De feiten en omstandigheden zijn daarbij beslissend. Toch hoeft u als u bijvoorbeeld actief bent om de munten te ‘minen’, volgens de Belastingdienst de opbrengst van het ‘minen’ zelf vaak niet aan te geven. Dat blijkt uit de pagina: ‘Cryptovaluta (zoals bitcoins)’ van de Belastingdienst. Maar dat is anders als bijvoorbeeld uw opbrengst hoger is dan uw kosten. Of als u met extra arbeid, dus bovenop uw beleggingsactiviteiten, vaak extra inkomsten verdient. Onder andere in deze gevallen kan er sprake zijn van inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming en moet u uw inkomsten aangeven in uw belastingaangifte in box 1. Het positieve resultaat is dan belast met maximaal 49,5%  in 2023 inkomstenbelasting.

Er kunnen nog andere (fiscale) aspecten belangrijk zijn. Kijk op ‘Cryptovaluta (zoals bitcoins)‘ voor de fiscale gevolgen in een aantal andere situaties.

Belangrijk aandachtspunt bij overlijden

Cryptovaluta kunnen voor praktische problemen zorgen voor de erfgenamen van iemand die ze op het moment van overlijden in bezit had. Als deze erfgenamen er al van wisten, hoe komen ze aan het geld? Daarvoor hebben zij in ieder geval een persoonlijke code (de ‘private key’) nodig. Maar waar is die code? Wie bitcoins of andere cryptovaluta heeft, en/of andere bezittingen waarvoor dit kan gelden, kan dan ook maar beter goed regelen en alle van belang zijnde informatie over deze valuta goed vast te leggen, bij leven. Ter illustratie leest u hier meer over het belang daarvan.

En dan nog dit…

Het kan raadzaam zijn om met een fiscalist en een notaris te overleggen over hoe u moet omgaan met bitcoins en andere cryptovaluta, zowel in uw belastingaangifte als voor een toekomstige overdracht bij overlijden.

Voorkom de 8 veelgemaakte fouten tijdens de belastingaangifte

Vindt u het lastig of ingewikkeld om aangifte te doen? Onze belastingexperts hebben de 8 veelgemaakte fouten voor u op een rij gezet. Bekijk ook ons handige stappenplan. U zult zien dat het best meevalt.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.