Direct naar content

Collecteren met Tikkie via een QR-code, sommige kerken experimenteren er al mee. Een prachtige ontwikkeling die ik van harte toejuich én die wij als bank stimuleren. Want als ik ergens bang voor ben, dan is het dat mijn klanten – religieuze instellingen – te laat actie ondernemen in deze digitaliserende wereld.

Hoeveel contant geld heeft u op zak? Grote kans dat uw antwoord luidt ‘geen’. Kijk ik naar mezelf, dan betaal ik eigenlijk alleen nog mobiel of door te pinnen. Onlangs werd ik in een winkelstraat aangesproken door een collectant van De Zonnebloem. Ik wilde wel, maar kon gewoonweg niets geven omdat ik geen contant geld bij me had. Hoe zorg je er als religieuze instelling of als goed doel voor dat je inspeelt op de vrijgevigheid van je parochianen of donateurs? De vraag stellen, is hem eigenlijk al beantwoorden; door ervoor te zorgen dat je alternatieven hebt.

De collectezak en het kaarsengeld

Ook al lijkt het ‘ongepast’ om in de wereld van de religieuze instellingen over geld te praten, het is een onderwerp dat in onze gesprekken met deze klanten, uiteraard, wel ter sprake komt. Kerken hebben immers inkomsten nodig om de kerk in stand te houden en om de (vrijwillige) hulp die ze in de maatschappij verlenen, te bekostigen. Een bekende actie is Kerkbalans, waarin de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk gezamenlijk een beroep doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. En we kennen natuurlijk allemaal de collectezak en het kaarsengeld. Maar in hoeverre hebben de kerken de digitale betaalvormen al omarmd?

Het juiste betaalmiddel

In de praktijk merken we dat kerken er moeite mee hebben om de stap naar de digitale toekomst te zetten. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat de traditionele collectezak moet verdwijnen. Maar ik vind wel dat het goed is om na te denken over alternatieven. Daarom kijken we samen met onze klanten naar de verschillende momenten en manieren waarop gecollecteerd en gedoneerd wordt. Ik noemde al het kaarsengeld. Dat is een vast bedrag in een ‘spaarpotje’ dat heel eenvoudig kan worden omgezet naar contactloos betalen. Bijkomend voordeel, zo zegt ook één van onze betalingsverkeer specialisten Shalinie Roepa, is dat het veiliger en goedkoper is. “Contant geld is niet alleen fraudegevoeliger (denk aan diefstal), het is ook relatief duur om af te storten en door de bank te laten verwerken”, aldus Shalinie. “Hetzelfde geldt voor acceptgiro’s. Wat veel kerken niet weten, is dat zij heel eenvoudig rapportages kunnen opvragen hoe die acceptgiro gebruikt wordt: op papier of digitaal. Blijkt de ontvanger van de acceptgiro de gegevens over te tikken in internetbankieren, dan kun je je afvragen of die dure acceptgiro nog wel het juiste betaalmiddel is”.

Een kans om te grijpen

Daar komt bij dat (de vaak wat oudere) kerkbezoekers vaak verder op dit gebied zijn dan we denken. Dat blijkt uit de ervaring van kerken die al experimenteren met contactloos collecteren. Zo is er een kerk in het hoge noorden die op kerstavond na de viering naast de collectemand een betaalverzoek via een QR-code aanbood. De reacties waren positief, ook die van de oudere kerkbezoekers. Juist zij blijken open te staan voor nieuwe manieren om een bijdrage te leveren aan de kerk. Een kans om te grijpen en dat willen we samen met onze klanten doen. Daarom sluit ik deze blog graag af met een oproep aan religieuze instellingen: mis de boot niet, laat u adviseren en test het uit met hulp van uw bankier. Contactloos collecteren is veiliger en goedkoper en een manier om uw (vrijgevige) geloofsgemeenschap aan de kerk te blijven verbinden!

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.