Direct naar content

De verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is een veelbesproken regeling. Voor een deel komt dat door de ingewikkeldheid van de regeling. Het overgangsrecht is daar een voorbeeld van. Het gaat dan om situaties waarin kinderen vóór 2017 al een beroep hebben gedaan op een verhoogde vrijstelling. Nu blijkt dat de jaarlijkse vrijstelling geldt naast een overgangsvrijstelling.

Een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling

De verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van een ton (momenteel €100.800) is sinds 1 januari 2017 permanent. Het uitgangspunt is dat een verhoogde schenkingsvrijstelling een eenmalige vrijstelling is. Het is een 'joker' die eenmalig in een kalenderjaar kan worden ingezet. De schenkingsvrijstelling is voor dat jaar dan een hoger bedrag dan de reguliere jaarlijkse vrijstelling.

Inmiddels ligt het veel genuanceerder. Door diverse wetswijzigingen hebben sommige mensen de eenmalig verhoogde vrijstelling maar liefst vier keer kunnen inzetten. Ook is het tegenwoordig mogelijk om de verruimde schenkingsvrijstelling te spreiden over meerdere jaren, evenals de besteding ervan. Het is al met al een hele klus om het overzicht te bewaren.

Het overgangsrecht voor kinderen

Voor nieuwe gevallen is het allemaal wel te overzien. Maar hoe gaat het voor kinderen die in het verleden een beroep hebben gedaan op een eenmalige vrijstelling, op een moment dat de vrijstelling minder genereus was? Voor hen is er overgangsrecht. Een kind dat vóór 2010 een beroep heeft gedaan op de verruimde vrijstelling (de vrijstelling die in 2018 €25.731 bedraagt) en daarna niet meer, heeft een vrijstelling voor de eigen woning van maximaal € 27.871 in 2018 of in een later jaar. Een kind dat in 2015 of 2016 een beroep heeft gedaan op een verruimde vrijstelling, heeft in 2018 een vrijstelling voor de eigen woning van maximaal €47.198.

Inclusief of exclusief de jaarlijkse vrijstelling?

Op basis van de wettekst dachten we dat de verhoogde vrijstellingen van het overgangsrecht in de plaats kwamen van de jaarlijkse vrijstelling. De Belastingdienst ziet dat anders.

We moeten onze zienswijze daarom op twee punten bijstellen:

  1. De jaarlijkse vrijstelling geldt naast een vrijstelling van het overgangsrecht.
  2. Het was mogelijk om een vrijstelling van €47.198 te spreiden over twee jaar. Dit punt kan relevant zijn als die vrijstelling in 2017 deels is benut.

Het aantal mensen waarvoor dit relevant is, zal vrij beperkt zijn. Maar goed, als u net in deze situatie zit is een extra vrijstelling wellicht mooi meegenomen. Dat kan de situatie zijn als u zich klaarmaakt voor de schenking aan het eind van dit jaar, of als u dit jaar al een 'overgangsrecht-schenking' heeft gedaan. Dan kunt u er desgewenst nog wat bij schenken.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.