Direct naar content
3 min. leestijd

In een duurzaam huis woont u comfortabel en u draagt bij aan een beter klimaat. U kunt een groot deel van uw investeringen om uw woning te verduurzamen terugverdienen door te besparen op uw energiekosten. Dat kan op verschillende manieren. Verbetering van woningisolatie, plaatsing van zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp zijn investeringen die het meest worden gedaan om een woning te verduurzamen.

1. Uw woningisolatie verbeteren

Besparen van energie begint met het beter isoleren van uw woning. Verschillende maatregelen zijn mogelijk. Zo is bijvoorbeeld isolatie van een spouwmuur relatief snel te doen en het verdient zich meestal binnen 4 jaar terug. Veel daken van oudere huizen zijn nog matig geïsoleerd. Hoeveel energie u kunt besparen is met name afhankelijk van de grootte van het dak en de staat van onderhoud. Het isoleren van een dak kunt u vaak in gemiddeld 8 jaar terugverdienen.

Ook het isoleren van een vloer kan een goede investering zijn, die zorgt voor lagere stookkosten en een behaaglijk gevoel. Ten slotte kunt u overwegen om kozijnen en ramen te vervangen. Een investering in goed geïsoleerde ramen met HR++ glas verdient zich meestal in ongeveer 12 jaar terug.

2. Zonnepanelen plaatsen

De stroom die u opwekt met zonnepanelen kunt u gebruiken om bijvoorbeeld uw huis te verwarmen of de accu van uw elektrische auto op te laden. Zo bespaart u energiekosten én het is goed voor het milieu. De hoeveelheid stroom die u met uw zonnepanelen opwekt, draagt bij aan het rendement. Dure installaties zijn vaak voorzien van techniek, die ervoor zorgt dat de installatie ook energie opwekt als sommige panelen tijdelijk in de schaduw liggen. De terugverdientijd kan daardoor korter zijn en het rendement kan met deze techniek hoger uitvallen.

Zonnepanelen worden goedkoper

In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden, terwijl het rendement ervan is toegenomen. Een investering in zonnepanelen bedraagt al snel €5.000 of meer. Het aantal zonuren, het soort panelen en het overheidsbeleid beïnvloeden het rendement en de terugverdientijd van uw investering. Een investering in zonnepanelen is gemiddeld na ongeveer 7 jaar terugverdiend. De zogenaamde salderingsregeling speelt hierbij een belangrijke rol.

Salderingsregeling

Wekt u met zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt? Dan is het technisch mogelijk om de overtollige energie op te slaan. Maar het accupakket dat u voor de opslag nodig heeft is kostbaar en neemt veel ruimte in beslag. Daarom kiest men er vrijwel altijd voor om het overschot aan het elektriciteitsnet terug te leveren. Dankzij de zogenaamde salderingsregeling mag u het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie verrekenen met uw energierekening.

Aanpassing salderingsregeling

Volgens minister Wiebes van Economische Zaken is de huidige salderingsregeling te riant geworden, onder meer doordat zonnepanelen goedkoper zijn geworden. Minister Wiebes heeft aangekondigd dat hij de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk wil afbouwen. Hij heeft inmiddels aan TNO gevraagd om de financiële gevolgen in kaart te brengen. In een volgend blog zal ik hier verder aandacht aan besteden.

Postcoderoosregeling

Als u in een appartement of in een huurhuis woont, kunt u vaak niet zelf zonnepanelen installeren. Soms is het mogelijk om samen met buurtbewoners duurzame energie op te wekken via een energiecoöperatie. Voor iedere kilowattuur die uw deelname oplevert, mag u de energiebelasting en btw verrekenen met uw eigen energierekening. Deze regeling wordt Postcoderoosregeling genoemd omdat de deelnemers van zo’n coöperatie in een gebied met aangrenzende postcodes moeten wonen.

3. Een warmtepomp installeren

Een warmtepomp is een alternatief voor een cv-ketel op gas. De terugverdientijd is afhankelijk van de soort warmtepomp, de woningisolatie van uw huis en de aanwezigheid van vloerverwarming. Warmtepompen zijn het meest energiezuinig als het water dat ze moeten verwarmen 35 graden of lager is. Woont u in een nieuwe en zeer goed geïsoleerde woning? Dan is de terugverdientijd van een warmtepomp ongeveer 12 jaar. Voor een oudere woning is de installatie van een warmtepomp vaak minder geschikt.

Subsidie op een warmtepomp

Investeert u in een warmtepomp? Dan kunt u tot 2021 bij de overheid een subsidie aanvragen, die afhankelijk is van de soort en de capaciteit van de warmtepomp. Deze eenmalige subsidie ligt tussen € 1.000 en € 2.500.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.