Gepubliceerd op:

Om uw maandelijkse hypotheeklasten te verlagen, zijn vaak interessante besparingen mogelijk. Wat kunt u doen om de maandlasten van uw hypotheek te verlagen? Hieronder zet ik 5 mogelijkheden voor u op een rij.
1. Hypotheek extra aflossen
Extra aflossen op uw hypotheek kan interessant zijn als u financiële zekerheid wilt, een restschuld wilt voorkomen of rekening wilt houden met een lager pensioen. Doordat u extra aflost, worden uw maandlasten lager.
Om uw maandlasten aanzienlijk te verlagen, zal u een flink bedrag extra moeten aflossen. Een kleine aflossing zet geen zoden aan de dijk. Bij een rentetarief van bijvoorbeeld twee procent, bespaart u € 20 bruto per jaar over elke € 1.000 die u aflost.
Bij de afweging uw hypotheek extra af te lossen met spaargeld of beleggingen speelt het rendement een belangrijke rol. Aflossen is financieel aantrekkelijk als het netto rendement van uw spaargeld en uw beleggingen in box 3 lager is dan de netto kosten van uw hypotheek in box 1.
2. Oversluiten en rente afkopen
Het kan financieel aantrekkelijk zijn om de lopende rentevastperiode van uw hypotheek open te breken en een nieuwe rentevastperiode met een lagere rente af te sluiten. Meestal betaalt u hiervoor wel eenmalig een vergoeding aan uw bank. Doordat u de rentevastperiode van uw hypotheek eerder beëindigt, lijdt uw bank renteverlies.
Vaak mag u jaarlijks maximaal 10% van de oorspronkelijke hypotheek aflossen zonder kosten. Als u meer wilt aflossen per jaar, bent u uw bank een vergoeding verschuldigd. Voor de berekening van deze vergoeding zijn uw hypotheekvoorwaarden bepalend. U mag deze vergoeding als aftrekpost in uw aangifte inkomstenbelasting opnemen, maar niet iedereen kan of wil deze vergoeding in één keer betalen.
3. Oversluiten en rente middelen
Een derde optie is uw hypotheek oversluiten in combinatie met rentemiddeling. Bij rentemiddeling wordt de vergoeding die u aan uw bank betaalt voor het oversluiten van uw hypotheek, evenredig verdeeld over de nieuwe rentevastperiode. De vergoeding wordt dan met u verrekend door een opslag op de nieuwe lagere rente.
Oversluiten niet altijd voordeling
Uw hypotheek oversluiten is niet altijd verstandig, bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek. Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding gekoppeld aan de hypotheekrente. Als de rentevergoeding lager wordt, moet u meer spaarpremie betalen om het eindkapitaal op te bouwen, waarmee u uw hypotheek op de einddatum gaat aflossen. Per saldo stijgen uw maandlasten. Dit komt omdat de hypotheekrente meestal fiscaal aftrekbaar is en de spaarpremie niet.
4. Lagere renteopslag
U kunt ook controleren of er inmiddels een lagere renteopslag op uw hypotheek van toepassing is. De verhouding tussen de hypotheeksom en de woningwaarde is bepalend voor de risicoklasse waarin uw hypotheek wordt ingedeeld. U betaalt een extra renteopslag als u een hoge hypotheek heeft in verhouding tot de waarde van uw woning. Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde leidt tot minder risico voor de bank. Als uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt, kan de renteopslag omlaag.
Is de waarde van uw woning gestegen? Of heeft u in de tussentijd extra afgelost op uw hypotheek? Dan kan er een lagere renteopslag van toepassing zijn. Meestal moet u een lagere renteopslag wel zelf bij uw bank aanvragen. U heeft hiervoor een recente WOZ-waarde of een recent taxatierapport nodig.
5. Rentekorting duurzame woning
De vijfde mogelijkheid is rentekorting. Daarvan kunt u profiteren als uw woning energiezuinig is. Heeft u een energiezuinige woning? Dan krijgt u bij ABN AMRO een rentekorting van 0,2%.
Lagere hypotheeklasten
Of u uw hypotheeklasten kunt verlagen, is afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie, de waarde van uw (duurzame) woning en uw hypotheekvoorwaarden. Doordat de rente laag is, is dit een goed moment om te kijken of het oversluiten van uw hypotheek naar een andere rentevastperiode voor u financieel aantrekkelijk is. De stijging van de huizenprijzen van afgelopen jaren kan aanleiding zijn voor een verlaging van de renteopslag op uw hypotheek.
Heeft u een vraag over dit artikel?
De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.