Direct naar content
3 min. leestijd

U bent voornemens in vastgoed te investeren, maar u weet niet hoe u moet beginnen of waar u op moet letten? Geen probleem. Deze eenvoudige checklist maakt u wegwijs bij de eerste stappen in vastgoedland.

  1. Waarom investeren in vastgoed?

    De redenen om te beleggen in onroerend goed zijn zeer divers. In de meeste gevallen kiezen mensen hiervoor omdat het vermogen in vastgoed in het algemeen waardevast is of inkomsten genereert. Maar er zitten natuurlijk ook risico’s aan een vastgoedinvestering, zoals die van waardedaling en leegstand. Er zijn ook mensen die het gewoon leuk vinden om een pand ergens te hebben, die het een mooi object vinden. Vastgoed wordt dan doorgaans als belegging gezien. De overweging die meestal om de hoek komt kijken, is: moet ik privé investeren in vastgoed of in groepsverband, of bijvoorbeeld via een vennootschap? Daarnaast wordt in veel gevallen nagedacht of de kinderen hierin betrokken moeten worden.

  2. Wel of niet met de kinderen?

    Ouders zijn vaak vermogend, hun kinderen (nog) niet. Een argument om samen met de kinderen in vastgoed te investeren, is om het vermogen alvast aan hen over te dragen. Simpelweg omdat ouders het kunnen missen. Het is een manier om de kinderen bekend en vertrouwd te maken met vermogen en al doende te laten leren. Het kan erg leuk zijn om kinderen te laten meedenken en samen hiermee bezig te zijn.

  3. Privé investeren of in vennootschap?

    Wanneer u vastgoed privé wilt aanschaffen, kan de bank vaak deels het eigendom van het pand financieren. U bent dan zelf eigenaar van het pand en kunt ermee doen en laten wat u wilt. Bij verhuur betekent dat in de praktijk ook omkijken naar beheer en onderhoud van het pand.Een andere manier is om met een groep mensen te investeren in vastgoed. Zo deelt u de lasten en de risico’s. De opbrengsten kunnen via een eigen fonds vervolgens naar eigen inzicht worden verdeeld. Gezamenlijk investeren in vastgoed is vaak aantrekkelijk voor mensen die zich net op dit vlak begeven. Bijvoorbeeld voor ondernemers die net hun bedrijf hebben verkocht en hun vermogen willen beleggen in vastgoed.

    Een ander voordeel om in groepsverband te investeren in vastgoed is dat het ‘nieuwkomers’ mogelijk maakt om af te tasten in welk soort onroerend goed zij willen beleggen: in een kantoorpand of in een woning? Doordat dit met meer mensen gebeurt, kunnen zij ook hier de risico’s delen. Belangrijk hierbij is om alle onderlinge afspraken en andere belangrijke zaken goed vast te leggen in een contract, bijvoorbeeld wanneer u uit de vennootschap wilt stappen.

  4. Investeren in duurzaam vastgoed?

    Duurzaamheid speelt zeker in vastgoed een steeds grotere rol. Zo kunnen er andere regels gelden voor hypotheken op duurzaam vastgoed. Overleg met uw contactpersoon bij de bank welke mogelijkheden er zijn.

  5. Lenen vanuit de BV: ja of nee?

    Soms is het wenselijk om privé te lenen vanuit uw BV als u van plan bent onroerend goed te kopen. Maar dat zorgt wel voor de nodige risico’s. Om te voorkomen dat aandeelhouders te veel uit hun vennootschap lenen, treedt naar verwachting de wet Excessief lenen bij eigen vennootschap per 2023 in werking . Voor zover het geleende bedrag uit de vennootschap boven de 700.000 euro komt, wordt dit volgens deze voorgenomen maatregel in de toekomst belast in box 2 van de inkomstenbelasting (eigenwoningschulden in box 1 worden daarbij in principe uitgezonderd).  En hoewel dit plan  naar alle waarschijnlijkheid per 2023 gaat spelen,  verdient het wel alvast de nodige aandacht. Bijvoorbeeld als u wilt gaan lenen uit de eigen BV. In de blog: ‘Wetsvoorstel Excessief lenen bij de eigen vennootschap aangenomen’ leest u daar meer over.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.