Direct naar content

De eenvoudige vraag “kunnen we niet iets met een stichting?” levert een heel ingewikkeld antwoord op. Enkele weken geleden hebben we hier aandacht aan besteed. Het Financieele Dagblad stelde zich kort hierna dezelfde vraag over de familiestichting. Een oud maar wellicht heel goed plan kreeg hierdoor weer aandacht.

Verbazing over functionaliteit familiestichting

Het Financieele Dagblad stelde de vraag wat mensen zoal kunnen regelen met een familiestichting. Denk aan het apart zetten van geld voor studietoelagen voor toekomstige generaties van de familie.

Het antwoord is dat we dit in Nederland niet goed kunnen regelen. In de kern komt dit doordat het vermogen voor de belasting aan de familie toegerekend blijft worden. Dus ook aan familieleden die geen beroep doen op een studietoelage.

Dit komt neer op een levenslange veroordeling tot fiscale begeleiding waar de familie waarschijnlijk niet op zit te wachten. Het kostte de journalist enige tijd om deze conclusie te aanvaarden. Het is toch zo’n gebruikelijke wens?

Hier kunt u het artikel uit Het Financieele Dagblad lezen (wellicht moet u zich eerst registreren).

Een oud maar goed plan?

In 2000 is er door de Commissie Moltmaker een rapport gemaakt over de modernisering van de successiewetgeving. Eén van de voorstellen was een regeling voor de familiestichting. De bedoeling was om het mogelijk te maken om tegen een aanvaardbaar tarief vermogen in een stichting te brengen, terwijl jaarlijkse belastingheffing over dat vermogen gewaarborgd zou zijn.

Het is helaas bij een voorstel gebleven. En dat is jammer, want de wens om over de generaties ‘iets’ te regelen is van alle tijden en verdient ondersteuning. Daarbij lost het idee om belasting te heffen bij de stichting en niet bij de familie  veel praktische bezwaren op.

Wie heeft de politieke moed om dit voorstel nieuw leven in te blazen?

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.