Direct naar content

“Doel X wordt verdacht van fraude” of “Oprichters van doel Y verrijken zichzelf”. Helaas berichten die zo nu en dan opduiken. Wij vinden dit ontzettend jammer om te lezen. Niet alleen wordt hiermee het vertrouwen geschaad van de donateurs die aan de desbetreffende organisatie hebben geschonken. Maar dit schaadt ook de sector.

Veel goede doelen die zich inzetten om hun doelstelling te bereiken zijn hier de dupe van. Donateurs die overwegen om te schenken aan goede doelen hebben geen vertrouwen meer en besluiten hun geld toch maar elders te besteden. Of bestaande donateurs stoppen hun donatie.

Is dit terecht? In sommige gevallen wel en begrijpen wij het wantrouwen. Maar er zijn zoveel mooie initiatieven met indrukwekkende resultaten. Initiatieven die afhankelijk zijn van de giften van donateurs. In plaats van meegaan in de negatieve berichtgeving adviseren wij u liever hoe u ervoor kunt zorgen dat uw donatie goed terechtkomt. Hieronder bieden wij een aantal tips in uw zoektocht naar betrouwbare en resultaatgerichte goede doelen.*

Check op ANBI-status en CBF-erkenning

Het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) is in Nederland toezichthouder voor goede doelen. Zij toetsen goede doelen op strenge kwaliteitseisen. Op de website van het CBF kunt u kijken of het goede doel waaraan u overweegt te doneren CBF-erkend is. Niet elk goed doel heeft de CBF-erkenning, maar als zij dit wel hebben weet u dat dit goed doel voldoet aan de door het CBF gestelde kwaliteitseisen.

Op de website van de Belastingdienst kunt u kijken of het goede doel waaraan u overweegt te doneren daadwerkelijk de ANBI-status heeft. Helaas biedt dit niet in alle gevallen garantie of het daadwerkelijk te vertrouwen is, maar schenken aan een goed doel zonder ANBI-status raden wij niet aan.

Kijkt u ook eens op de website Doneer Effectief voor een overzicht van de goede doelen die door de Effectief Altruisme stroming worden aanbevolen.

Heeft het goede doel een jaarverslag en nieuwsbrieven?

In het jaarverslag kunt u meer lezen over de activiteiten die het goede doel dat jaar heeft ondernomen. Misschien heeft organisatie X een nieuw project in Kenia of vertelt organisatie Y over de successen die behaald zijn met dat gezondheidsproject in Uganda. Veel goede doelen doen hun best om ook gedurende het jaar donateurs op de hoogte te houden van de voortgang, dit vaak door middel van een nieuwsbrief.

Zoek op nieuwsberichten

De namen van bestuurders moeten worden gepubliceerd op de website. U kunt het internet raadplegen om erachter te komen of de bestuurders of het goede doel zelf ooit negatief in het nieuws zijn gekomen.

Is er een gecontroleerde jaarrekening aanwezig?

In de jaarrekening kunt u zien wat het vermogen en de inkomsten en uitgaven zijn van het goede doel. Kijkt u goed naar de onderverdeling van de uitgaven. En is er een specificatie van wat er precies is uitgegeven? Hoeveel wordt er aan welke projecten geschonken? En kunt u op internet meer vinden over deze projecten?

Ga in gesprek

Wij kunnen u aanraden om met de organisatie zelf in gesprek te gaan. Op voorlichtingsmiddagen, via de telefoon of loop eens binnen bij het kantoor (indien het goede doel dat heeft). Dit geeft u een idee wat voor mensen er voor dit goede doel werken en hoe zij zich hiervoor inzetten.

Mocht u meer willen weten over de zoektocht naar betrouwbare en resultaatgerichte goede doelen, dan kunt u als private banking klant terecht bij de afdeling Filantropie Advies.

* Wij bieden tips zodat u zelf kunt kijken of een goed doel voldoet aan bepaalde criteria. Maar wij kunnen helaas niet garanderen dat een bepaald goed doel niet negatief in het nieuws zal komen, ook al voldoet het goede doel nu aan de gestelde eisen.

Dit artikel is gepubliceerd op 31 maart 2016 en bijgewerkt op 3 mei 2022.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.