Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

‘Schrijven, zou je dat nu wel doen? Daar valt geen droog brood mee te verdienen’. Woorden die meestal komen van mensen zonder boekenkast. Ze hebben niet helemaal ongelijk, maar er zijn uitzonderingen.

Uitzonderlijk succes

Het leven kent weinig zekerheden. U zult sterven en belasting betalen. En als u literatuur schrijft, zult u daarvan nooit steenrijk worden. Het is een bijna noodzakelijke waarheid. Zeker, een schrijver als Harry Mulisch was nooit te beroerd zijn dure garderobe te etaleren. Hij was niet arm, kon goed leven. Hetzelfde gold voor W.F. Hermans. Maar echt steenrijk, we hebben het over honderden miljoenen, is voor heel weinig schrijvers weggelegd.

De top 5 in beeld

Gouden tip voor mensen die zowel de ambitie hebben puissant rijk te worden, als dat middels de nobele bezigheid van het schrijven te willen bereiken: schrijf een hele bestsellerlijst vol thrillers. Dan is de kans op enorme rijkdom het grootst. Dit zijn de vijf rijkste nog levende auteurs (sorry Tom Clancy) die het zure vaderlijke advies logenstraffen.

Top 5 schrijvers

1 J.K. Rowling – $1 miljard

Verrassing, hè? Nee, niet echt. J.K. Rowling is al jaren de ongekroonde koningin van commercieel succesvolle schrijvers. Inmiddels zijn er vierhonderd miljoen boeken van haar hand over de toonbank gegaan. Veelal werk met in de hoofdrol een jongen die gek is op vliegende bezems. Onwaarschijnlijk. De snelle denker zal concluderen dat Rowling een uitstekende deal met de uitgevers heeft gesloten en gemiddeld zo’n tweeëneenhalve dollar aan elk verkocht boek heeft overgehouden. Dat is niet het geval; haar rijkdom komt vooral doordat haar boeken verfilmd zijn, dat is buitengewoon lucratief.

2 Stephen King – $400 miljoen

De koning van het verhaal verkocht 350 miljoen boeken. Of het nu horror of science fiction is, Kings boeken vinden gretig aftrek. Zijn productie van meer dan vijftig bestsellers is überhaupt een teken van geweldige discipline, aangezien King verslaafd is geweest aan alles behalve nuchterheid; drank, drugs, medicijnen, alles. Ook voor King geldt dat het niet de vrijgevigheid van de uitgevers is, maar filmcontracten die hem zo buitengewoon rijk maakten.

3 Danielle Steel – $375 miljoen

Achthonderd miljoen. Achthonderd miljoen! Afgezien van de Bijbel, die slechts een mogelijke kandidaat is maar waarvan het onmogelijk is vast te stellen hoeveel er precies zijn verkocht, is er geen boek vaker verkocht dan het totaal dat Danielle Steel wegzette. Om dat enigszins context te geven: het bestverkochte boek aller tijden is Don Quichotte. Daarvan zijn er een half miljard verkocht. Hoewel dat een vergelijking is tussen een oeuvre en een enkel boek, geeft het wel aan tot welke orde van grootte mevrouw Steels boekverkopen behoren. De omvang van Steels vermogen maakt het eerdere punt over uitgevers en verfilmingen duidelijk. Haar boeken werden minder vaak verfilmd en staan vooral op de planken bij uw (groot)moeder.

4 James Patterson – $310 miljoen

Patterson verkocht ongeveer 300 miljoen boeken, vooral thrillers. Hij is allergisch voor computers en schrijft al zijn werk met de hand. Overkomt de besten. Opvallend in die context is wel dat Patterson de eerste is die meer dan een miljoen e-books wist te verkopen. Patterson is een controversiële figuur die volgens critici niet al zijn boeken zelf schrijft en volgens Stephen King gewoonweg een waardeloze auteur is.

5 John Grisham – $275 miljoen

Hier had Tom Clancy kunnen staan ($300 miljoen), maar Clancy is niet meer onder ons. Wat Grisham met hem (en met J.K. Rowling) gemeen heeft, is dat zij de enigen zijn die in een eerste druk twee miljoen exemplaren wisten te verkopen. Boekverkopen van in totaal zo’n 275 miljoen hebben Grisham aardig rijk gemaakt, maar het echte fortuin kwam pas – zoals steeds – doordat Hollywood zijn films voor niet-lezers toegankelijk maakte.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.