Direct naar content
  • Auteur

In verschillende blogs op financialfocus.nl heb ik aandacht besteed aan het verduurzamen van de eigen woning. In mijn laatste blog leest u nog enkele tips.

De basis: Trias Energetica

Deze strategie houdt in dat u in de eerste plaats zo veel mogelijk energie bespaart. In de tweede plaats dat u zo veel mogelijk hernieuwbare energie gebruikt en in de laatste plaats dat u fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk inzet.

Stap 1 Zo min mogelijk energie gebruiken

Om zo min mogelijk energie te gebruiken zult u allereerst inzicht moeten hebben waar de energie naar toe gaat of waar de energie verloren gaat. Zo kunt u met behulp van een infraroodcamera  foto’s (laten) maken van uw woning. Op deze foto’s ziet u waar er warmtelekken zitten. Dat kan bijvoorbeeld doordat een deel van de muur niet is geïsoleerd of dat er ergens kieren zitten. Op onderstaande foto ziet u dat deze deur “koud” is.

’s Avonds en ’s nachts een gordijn voor deze deur hangen is een praktische en goedkope oplossing. Ook wordt het daardoor behaaglijker in uw woning. Isoleren en plaatsen van HR++ glas zijn andere voorbeelden om er voor te zorgen dat uw gasverbruik daalt.

Daarnaast kunt u met een energiekostenmeter (eventueel aan te sluiten op een slimme meter) meten hoeveel elektriciteit een bepaald apparaat verbruikt. Het (laten) vervangen van energie-slurpende apparaten door zuinige apparaten is vaak financieel en zeker voor het milieu voordelig. Zo is een LED lamp 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Voor wasdrogers, (vaat)wasmachines en koelkasten die ouder zijn dan 10 jaar is vervangen vaak voordelig.

Stap 2 Hernieuwbare energie gebruiken

De twee bekendste voorbeelden van hernieuwbare energie zijn zonne- en windenergie. Het plaatsen van zonnepanelen is een maatregel die u vaak zelf kunt nemen. Ook kunt u er voor kiezen om groene stroom af te nemen van een “groene” energieleverancier.

Minder bekend zijn de zogeheten PVT panelen: een zonnepaneel met daaronder een bak met vloeistof. De vloeistof wordt warm door onder andere zonlicht. Een warmtepomp onttrekt de warmte uit deze vloeistof en zorgt er voor dat uw woning warm wordt en dat u warm tapwater heeft. De stroom die de warmtepomp nodig heeft, wordt (deels) opgewekt door de zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat uw zonnepanelen worden gekoeld met als voordeel een hoger rendement. Op deze installatie ontvangt u een subsidie van de overheid en op de zonnepanelen ontvangt u de BTW terug.

Stap 3 Fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten

Vaak ontkomt u er niet aan om nog gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Maak hiervan zo efficiënt mogelijk gebruik. Voorbeelden van te nemen maatregelen zijn: de keteltemperatuur van uw CV installatie zo laag mogelijk afstellen of het gebruikmaken van een warmteterugwininstallatie (koude lucht van buiten wordt verwarmd met “vieze” warme lucht die uit uw woning wordt afgevoerd).

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.