Direct naar content

Is kunst in bruikleen ook goed verzekerd?

Als u een bijzondere kunst- of antiekcollectie bezit, kunt u het verzoek van een museum krijgen om kunst in bruikleen te geven. Een bruikleen aan een gerenommeerd instituut kan voor een verzamelaar aantrekkelijk zijn, omdat het in bepaalde gevallen een mooie aanvulling is op de 'provenance' (herkomst) van het werk. Het is wel belangrijk om, voor u een object uitleent, een kritische blik te werpen op de verzekering.

Kunst in bruikleen: niet verzekerd?

Veel musea verzekeren hun eigen kunstcollectie niet, met uitzondering van de inkomende bruiklenen. Het is gebruikelijk dat het museum de verzekering regelt voor de duur dat uw kunstwerk in het bezit is van het museum. Daarnaast zorgt het museum voor het transport. Zowel de verzekeringsdekking als het transport is 'van spijker tot spijker'. In de regel is het werk dat in bruikleen wordt gegeven al goed verzekerd door de eigenaar. Als dat bij u ook zo is kunt u ervoor kiezen de dekking tijdelijk op te schorten, voor de duur van de bruikleen. Als u niet het risico wilt lopen dat de verzekering van het museum een minder goede dekking biedt, kunt u uw eigen polis ook ongewijzigd laten. Om in dat geval nog enige premie te besparen, kunt u de verzekeraar vragen een zogenaamde dic/dil-dekking te bieden. Deze difference in conditions/difference in limits-dekking voorziet in enige premiekorting, omdat er tijdelijk sprake is van een dubbele dekking.

Transport

Vanzelfsprekend mag u, als eigenaar van het kunstwerk, eisen dat het transport wordt verzorgd door een ervaren en betrouwbare kunsttransporteur. Bij zeer kostbare of fragiele objecten is het aan te raden gebruik te maken van gespecialiseerd verpakkingsmateriaal, zoals dat door firma's als Crown Fine Art, Hizkia van Kralingen of Kortmann Art Packers wordt geleverd. Bij afwijkende afmetingen of als het om zeer breekbaar materiaal gaat, is een op maat gemaakte kist soms de enige oplossing. Houd er rekening mee dat een verzekeraar een transportschade kan weigeren te vergoeden als het vervoer op onvoldoende deskundige wijze heeft plaatsgevonden.

Conditierapport

Kunst in bruikleen? Dan is het is raadzaam vooraf een conditierapport van het kunstwerk te laten opmaken. Zo kan worden bewezen dat een eventuele schade tijdens het transport is opgetreden. Zorg er in alle gevallen voor dat de kunst tijdens het transport goed is verzekerd, door het museum of op uw eigen polis. De transporteur heeft meestal zijn eigen aansprakelijkheid voor schade beperkt tot een uiterst gering bedrag. Hiermee wordt de werkelijke schade vrijwel nooit gedekt.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.