Direct naar content
2 min. leestijd

De meeste mensen die een huis kopen hebben niet veel keuze. Die moeten aankloppen bij de bank voor een hypotheek. Als je zelf of je familie – privé of in een BV – over vermogen beschikt, zijn er veel meer mogelijkheden om de aankoop van een woning te financieren. In een korte serie artikelen gaan we in op een aantal deelvragen:

  • Wat zijn de fiscale gevolgen van eigenwoningbezit?
  • Wanneer is het slim om (voor een deel) eigen middelen in te zetten?
  • Wanneer is het voordelig om van je eigen BV te lenen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van lenen bij je ouders?

In dit vierde en laatste deel kijken we naar de vraag wanneer het voordelig is om voor je eigen woning een lening bij je ouders af te sluiten.

Ouders kunnen op diverse manieren helpen

Er zijn diverse (combinaties van) manieren waarop ouders hun kind bij de aankoop van een eigen woning financieel kunnen helpen. Ouders kunnen bijvoorbeeld aan kinderen in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar onder bepaalde voorwaarden eenmalig maximaal € 100.000 belastingvrij schenken. Mits het kind het bedrag besteedt aan zijn/haar eigen woning (hoofdverblijf) of aan het aflossen op de eigenwoningschuld (box 1). Ouders kunnen ook de rol van de bank overnemen en uit hun vermogen geld lenen aan hun kind. Hierna kijken we specifiek naar laatst genoemde mogelijkheid.

Rente gewoon aftrekbaar

Het maakt voor jou als kind fiscaal niet uit of je een lening voor je eigen woning bij de bank afsluit of bij je ouders. De rente is gewoon aftrekbaar van je inkomen in box 1. Wel moet je aan de gebruikelijke voorwaarden voldoen. Zoals aflossen van de lening in maximaal 360 maanden volgens een (ten minste) annuïtair schema. En je moet, net als bij het lenen van een eigen BV, informatie over de lening verstrekken aan de Belastingdienst.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.