Direct naar content

Wellicht heeft u een lijfrenterekening. Dat is een rekening waarop u spaart voor later. De inleg kunt u tot een bepaalde hoogte in mindering brengen op uw belastbaar inkomen. Met het gespaarde geld moet u lijfrente-uitkeringen aankopen. Daarover moet u belasting betalen in box 1. Maar stel u wil van uw betaalrekening een overboeking doen naar uw spaarrekening. Per ongeluk maakt u het geld over naar uw lijfrenterekening. Hoe kunt u deze overboeking corrigeren?

Terugstorten kan niet

Terugstorten is niet toegestaan. De Belastingdienst ziet dit als afkoop van uw lijfrenterekening. Dat betekent dat u dan over het totale bedrag op die rekening belasting in box 1 moet betalen plus nog een boete van maximaal 20% hierover.

De Belastingdienst ziet in dat het een ieder kan overkomen dat zij of hij per ongeluk geld overmaakt naar een lijfrenterekening.

Binnen drie maanden bij lijfrenterekening terugstorten mogelijk

Komt u binnen drie maanden nadat u het geld heeft gestort op een lijfrenterekening (bancair product) erachter dat u deze storting beter niet had kunnen doen? Dan mag u het geld zonder meer laten terugboeken. Let wel: als u het geld boekt naar een verzekeraar (lijfrenteverzekering), dan mag dit niet.

Voorbeeld: Eric boekt (per ongeluk) € 4.000 van zijn lopende rekening naar zijn lijfrenterekening bij ABN AMRO. Na twee weken ontdekt hij deze vergissing. Hij mag dan zonder meer deze € 4.000 laten terugboeken. Eric moet daarvoor het verzoek indienen bij zijn bank.

Na drie maanden

Stel u komt er pas ná drie maanden achter dat u de overboeking beter niet had kunnen doen. Dan is terugstorten niet zonder meer mogelijk. De zaak wordt dan stukken ingewikkelder. De Belastingdienst gaat er dan van uit dat het niet meer gaat om een vergissing. Graag verwijs ik u naar mijn blog “Lijfrentepremie vergeten in de belastingaangifte. Wat nu?”. Hier leest u welke acties u dan kunt ondernemen.

Vergissen is menselijk. Gelukkig is er dan vaak een oplossing.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.